Granat – pomysły na potrawy z owocem granatu.
Granat to dla mnie pyszny substytut drobnych, miękkich, letnich owoców. Kiedy brakuje świeżych malin, jagód, truskawek, porzeczek, na „ratunek” przybywa granat ze swoimi soczystymi słodkimi pestkami, które można dodawać do potraw w całości albo wyciskać z nich sok.
Pestkami granatu warto wzbogacać nie tylko gofry, placki, pieczone naleśniki i sałatki, ale też curry, ryby (np. śledzie matias), zupy czy pieczone, duszone i smażone warzywa. O deserach nawet nie wspominam, ponieważ to naturalne przeznaczenie tak dekoracyjnego owocu jak granat.
W Polsce nie zwraca się niestety szczególnej uwagi na odmiany granatów, które w najlepszym razie można podzielić na te o jasnym i krwistoczerwonym miąższu. Tak czy owak, warto rozejrzeć się za granatem odmiany Dente di cavallo o słodziutkich bladoróżowych pestkach, który ma tę zaletę, że smakuje jak klasyczny granat, a nie farbuje wszystkiego na krwistoczerwony kolor.
Granat – pomysły na potrawy z owocem granatu
Quinoa bowl z zimowymi owocami i fetą – przepis
Bakłażan z granatem i daktylami – przepis
Palona brukselka z granatem – przepis
Curry z jabłek i batatów – przepis
Sałatka z granatem i cykorią – przepis
Sałatka z komosy, daktyli i granatu – przepis
Marchewki duszone w soku z granatów – przepis
Sałatka z serem, melonem i granatem – przepis
Sałatka z granatem i ciecierzycą – przepis
Pieczony naleśnik z pestkami granatu – przepis
Gofry z masła orzechowego – przepis
Matiasy z pomarańczą i granatem – przepis
Matiasy z marynowaną cebulą i granatem – przepis
Pieczona dynia z komosą i pestkami granatu – przepis
Zdjęcie główne: depositphotos.com
cdn.