HM Borges Sercial 15 anos Madeira.

Historia wzmacnianego wina madera liczy przeszło 500 lat, a sama madera jest jednym z najbardziej charakterystycznych i (subiektywnie) jednym z najsmaczniejszych win wzmacnianych na świecie. Wysokiej jakości madera przyćmiewa swoim blaskiem nawet wysokiej jakości porto, a kieliszek dobrej wytrawnej madery jest jak przebłysk słońca w pochmurny dzień. Madera jest winem wzmacnianym, w którym naturalna fermentacja gron zostaje przerwana poprzez dodanie 96% neutralnego alkoholu, po czym wino poddaje się obróbce cieplnej według jednej z dwu metod: tradycyjnej canteiro albo nowoczesnej estufagem. Canteiro to naturalny, tradycyjny, wieloletni proces dojrzewania wina w beczce, które poddaje się wpływowi czasu i naturalnych wahań temperatury poprzez umieszczenie beczek na najwyższych piętrach magazynu w celu uzyskania naturalnego „ogrzewania” i, w konsekwencji, powolnego i kontrolowanego utleniania. Przemysłową i bardziej ekonomiczną odpowiedzią na canteiro jest nieporównanie tańsza metoda estufagem, która polega na tym, że wino poddaje się kontrolowanej komputerowo obróbce cieplnej, tj. naprzemiennemu schładzaniu i podgrzewaniu wina do ok. 50ºC. Unikalny proces produkcji w zestawieniu z wyjątkowością górzystej wyspy jako regionu winiarskiego (klimat, ukształtowanie terenu, skrajnie rozdrobnione uprawy) czyni z madery niepowtarzalny w skali globalnej winiarski klasyk, który trudno porównywać z jakimkolwiek innym trunkiem. Proces wytwarzania madery (kontrolowane utlenianie w zmiennej temperaturze) sprawia również, że madera jest winem niezwykle trwałym, które po otwarciu butelki spokojnie można przechowywać przez co najmniej rok czy dwa, a nawet dłużej.

Madery produkuje się z siedmiu szczepów (Sercial, Verdelho, Terrantez, Boal, Bastardo, Tinta Negra, Malvasia) i klasyfikuje według stopnia słodkości, a nas – jak zwykle – szczególnie interesuje najbardziej wytrawna ze wszystkich madeiras, czyli Sercial. Sercial powstaje ze szczepu Sercial, który uprawia się w mrocznej północnej części Madery, w rejonie Seixal. Madery produkowane z odmiany Sercial są łatwo rozpoznawalne, ujmująco pełne i aromatyczne, idealnie zrównoważone, o mocnym i niepowtarzalnym charakterze. Doskonałe jako aperitif, ale też samodzielny deser. Wspaniale komponują się z serami, oliwkami, orzechami i migdałami, kawiorem, ale też z owocami morza, sushi i wędzonymi rybami.

Lista producentów madery jest zamknięta i liczy ledwie 7 podmiotów, z których 5 najwyżej pozycjonowanych i wytwarzających najlepszej jakości wina to: Pereira d’Oliveira, Justino’s, Vinhos Barbeito, Blandy’s i HM Borges. Dwie kolejne firmy to J.Faria & filhos oraz Henriques & Henriques. Łączy ich tradycja i doświadczenie, dzieli zaś metodologia i strategia biznesowa, w tym przede wszystkim proporcje win produkowanych w systemie canteiro do tych produkowanych w systemie estufagem.

HM Borges Sucrs. Lda założył w 1877 r. Henrique Menezes Borges. Siedziba firmy znajduje się przy jednej z głównych ulic Funchal, Rua 31 de Janeiro 83, w charakterystycznym, zabytkowym, przeszło stuletnim budynku wzniesionym pod koniec XIX wieku, gdzie HM Borges koncentruje całą swoją działalność, od produkcji po dojrzewanie i butelkowanie wina.

Starzony 15 Sercial Extra Reserva od HM Borges powstaje jako blend różnych roczników, dojrzewających w beczce przez co najmniej 15 lat. Ma kolor miodowego topazu. Częstuje świeżym, intensywnym i złożonym aromatem prażonych orzechów i suszonych owoców. Smak jest bogaty i harmonijny, z nutami bakalii w karmelu i cytrusów. Świetna kwasowość typowa dla szczepu Sercial, idealna równowaga i bardzo trwały posmak. Mocno wytrawna, dobrze zbudowana, pyszna madera.

Maderę należy przechowywać w pozycji wertykalnej, w temperaturze pokojowej i z dala od światła.

Nazwa: HM Borges Sercial 15 anos Madeira Reserva Extra
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Rodzaj: madera, wytrawne
Szczepy: Sercial
Moc: 19%
Wino kupiliśmy w HM Borges na Maderze

HM Borges Sercial 15 anos Madeira Reserva Extra