Luca Bevilacqua Rosé Lab.

Luca Bevilacqua Rosé Lab

Luca Bevilacqua Rosé Lab

Druga butelka w serii Lab by Luca Bevilacqua* – Rosé Lab – to czyste Montepulciano d’Abruzzo na całkiem inną modłę. Organiczne, naturalne, bez dodatku siarczynów, samo dobro. Gdyby wszystkie róże smakowały tak jak ten, można by pewnie nawet zmienić o nich zdanie, ale… wiadomo, że z optymizmem lepiej nie przesadzać.

Rosé Lab powstaje z gron Montepulciano, pochodzących z 35-letniej mikro winnicy należącej do ojca LB. Parcela o pow. ½ hektara leży na gliniastym marglu na wysokości 300 m npm, z południową ekspozycją. Winifikacja w skrócie: krótka maceracja ze skórkami (jedna noc), delikatne tłoczenie następnego dnia z samego rana, fermentacja i dojrzewanie w stali lub szkle, brak dodanych siarczynów, butelkowane bez filtracji.

W kolorze przezroczysta czereśniowa czerwień lub mocno zagęszczony róż. Tak mocno, że różu właściwie nawet nie przypomina. W aromacie i smaku wiśnia, czereśnia, sok żurawinowy i herbata z dzikiej róży. Usta soczyste, chrupkie, świeże, niesamowicie orzeźwiające. Fajna żywa kwasowość i bardzo przyjemny mocno mineralny finisz. Wino pełne życia, które pijesz z poczuciem, że to nie wino, a napój zdrowotny przywracający ciału równowagę 🙂 Rewelacja w niezwykle beztroskim i młodzieńczym wydaniu, wymarzona butelka do sączenia w letnim słońcu, najlepiej przed południem.

*Luca Bevilacqua – na co dzień sommelier, a w wolnych chwilach winemaker garażowiec – jest przedstawicielem nowego pokolenia winiarzy z Abruzzo, który wraz z innymi podobnymi mu producentami (Lammida, Cantina Indigeno, Marina Palusci, Rabasco) postanowił rzucić w kąt produkcję win powtarzalnych i podążyć dziką, żywą, autentyczną ścieżką vini naturali, win pełnych niespodzianek, którym bliżej do dawnej lokalnej tradycji. Luca pracuje jako sommelier, a w czasie „pomiędzy” wykorzystuje potencjał winnic odziedziczonych po ojcu i robi własne craftowe wina. Tak narodził się rodzinny projekt LAB, którego nazwa pochodzi od inicjałów imion jego dwóch małoletnich synów: Lorenzo Amerigo i Leonardo Andrea. Należące do Luca winnice, obsadzone głównie Passerina, Trebbiano i Montepulciano, nigdy nie widziały nawet grama chemikaliów, a jedynie – w razie potrzeby – miedź w niewielkich ilościach. Parcele znajdują się w Atessa, w gminie położonej w Val di Sangro, w dolnym biegu rzeki Sangro w prowincji Chieti. Jak na winiarza-pasjonata przystało, winnicami i produkcją wina Luca zajmuje się głównie na urlopach i w każdej przerwie od pracy. Entuzjasta spontanicznej fermentacji, maceracji węglowej i dojrzewania w stali lub szkle. Wszystkie jego wina łączy natura, beztroska, ultra pijalność i optymistycznie pocieszne etykiety, na które trudno nie zwrócić uwagi.

Nazwa: Azienda Agricola Luca Bevilacqua Rosé Lab 2021
Kraj: Włochy
Region: Abruzzo
Rodzaj: różowe, wytrawne
Szczep: Montepulciano d’Abruzzo
Moc: 11,5%
Produkcja: 500 butelek
Źródło: wineyou.it

Luca Bevilacqua Rosé Lab

Luca Bevilacqua Rosé Lab

Luca Bevilacqua Rosé Lab