Luca Bevilacqua White Lab.

Luca Bevilacqua White Lab

Luca Bevilacqua White Lab

Luca Bevilacqua – na co dzień sommelier, a w wolnych chwilach winemaker-garażowiec – jest przedstawicielem nowego pokolenia winiarzy z Abruzzo, który wraz z innymi podobnymi mu producentami (Lammida, Cantina Indigeno, Marina Palusci, Rabasco) postanowił rzucić w kąt produkcję win powtarzalnych i podążyć dziką, żywą, autentyczną ścieżką vini naturali, win pełnych niespodzianek, którym wbrew pozorom bliżej do dawnej lokalnej tradycji.

Luca pracuje jako sommelier, a w czasie „pomiędzy” wykorzystuje potencjał winnic odziedziczonych po ojcu i robi własne craftowe wina. Tak narodził się rodzinny projekt LAB, którego nazwa pochodzi od inicjałów imion jego dwóch małoletnich synów: Lorenzo Amerigo i Leonardo Andrea. Należące do Luca winnice, obsadzone głównie Passerina, Trebbiano i Montepulciano, nigdy nie widziały nawet grama chemikaliów, a jedynie – w razie potrzeby – miedź w niewielkich ilościach (jak u Graziano). Parcele znajdują się w Atessa (L’Atésse), w gminie położonej w Val di Sangro, w dolnym biegu rzeki Sangro w prowincji Chieti. Jak na winiarza-pasjonata przystało, winnicami i produkcją wina Luca zajmuje się głównie na urlopach i w każdej przerwie od pracy. Entuzjasta spontanicznej fermentacji, maceracji węglowej i dojrzewania w stali lub szkle. Wszystkie jego wina łączy natura, beztroska, ultra pijalność i optymistycznie pocieszne etykiety, na które trudno nie zwrócić uwagi.

White Lab by Luca Bevilacqua powstaje z mieszanki lokalnych białych gron (w tym Trebbiano), fermentuje spontanicznie z maceracją węglową przez 15 dni i dojrzewa przez kilka miesięcy w stali. Pierwsze skojarzenie: Tarbianaaz Vittorio Graziano. Wino jest lekko mętne, w aromacie i smaku przywodzi na myśl rzemieślniczy baskijski cydr. Bogactwo aromatów, limonka, satsuma, dojrzałe białe owoce. Niesamowicie świeże, kwaskowate, leciutko musujące, z przyjemnym trwałym posmakiem, bardzo pijalne. 

White Lab jest świetne samo w sobie i wcale nie potrzebuje tła, a z drugiej strony będzie idealnym dopełnieniem primi piatti i wyrazistych dojrzewających serów. Doskonałe wino codzienne, które odłożone w piwnicy na kilka lat może pięknie zaskoczyć.

Nazwa: Azienda Agricola Luca Bevilacqua White Lab 2021
Kraj: Włochy
Region: Abruzzo
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: mieszanka lokalnych białych odmian, w tym Passerina i Trebbiano
Moc: 11%
Wino kupiliśmy we Włoszech

Luca Bevilacqua White Lab

Luca Bevilacqua White Lab