• 200 g makaronu
  • ok. 80 g rukoli
  • 8 jaj przepiórczych
  • oliwa extra vergine
  • pieprz
  • glassa balsamiczna
  • parmezan

To szybkie i proste danie, którego głównym bohaterem jest makaron, dlatego warto użyć tu produktu jak najlepszej jakości.

To nie jest sałatka; zarówno makaron, jak i sadzone jaja przepiórcze należy podać ciepłe. Jaja przepiórcze smażą się błyskawicznie, więc nie powinno to sprawić większego kłopotu.

1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.

2. Gotowy makaron przełóżcie do miski, wlejcie trochę oliwy i wymieszajcie.

3. Usmażcie jaja sadzone, gdy będą prawie gotowe, zdejmijcie patelnię z ognia.

4. Dodajcie rukolę do miski z makaronem, dolejcie nieco oliwy, dodajcie pieprz i wymieszajcie wszystko dłońmi.

5. Nałóżcie na talerze porcje makaronu, a na wierzchu każdej ułóżcie 4 jaja sadzone z patelni.

6. Udekorujcie całość glassą balsamiczną i posypcie świeżo startym parmezanem.

Smacznego!