- 200 g makaronu
- ok. 80 g rukoli
- 8 jaj przepiórczych
- oliwa extra vergine
- pieprz
- glassa balsamiczna
- parmezan
To szybkie i proste danie, którego głównym bohaterem jest makaron, dlatego warto użyć tu produktu jak najlepszej jakości.
To nie jest sałatka; zarówno makaron, jak i sadzone jaja przepiórcze należy podać ciepłe. Jaja przepiórcze smażą się błyskawicznie, więc nie powinno to sprawić większego kłopotu.
1. Ugotujcie makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
2. Gotowy makaron przełóżcie do miski, wlejcie trochę oliwy i wymieszajcie.
3. Usmażcie jaja sadzone, gdy będą prawie gotowe, zdejmijcie patelnię z ognia.
4. Dodajcie rukolę do miski z makaronem, dolejcie nieco oliwy, dodajcie pieprz i wymieszajcie wszystko dłońmi.
5. Nałóżcie na talerze porcje makaronu, a na wierzchu każdej ułóżcie 4 jaja sadzone z patelni.
6. Udekorujcie całość glassą balsamiczną i posypcie świeżo startym parmezanem.
Smacznego!
Classy!
Apetyczne danko
Pycha
Fajny pomysł