- żytnia ciabatta lub chleb włoski
- rukola (25 g)
- świeża bazylia
- kilkanaście plasterków długo dojrzewającej szynki (np. Jamon lub prosciutto)
- kilka plasterków żółtego sera o wyrazistym smaku
- jaja przepiórcze (po jednym na kanapkę)
- oliwa extra vergine
- świeżo zmielony pieprz
Te pyszne kanapki to szybka propozycja na śniadanie lub kolację, której przygotowanie wymaga minimum wysiłku, a przy okazji daje więcej niż zadowalający efekt :-)
1. Pieczywo kroimy na kromki.
2. Każdą kromkę skrapiamy oliwą, następnie nakładamy kilka listków rukoli i kawałek sera oraz owijamy kromki plasterkiem szynki.
3. Smażymy jaja sadzone. W tym celu rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej trochę masła, rozbijamy jajka i smażymy je do momentu, aż białko się zetnie i lekko zrumieni się na brzegach. Jeśli białka jajek ‚skleją się’ ze sobą na patelni, rozdzielamy je drewnianą łopatką. Kiedy jajka będą gotowe, ostrożnie zdejmujemy je łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek.
4. Na wierzch każdej kanapki kładziemy jedno sadzone przepiórcze jajo.
5. Gotowe kanapki skrapiamy oliwą, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Super pomysł, takie małe sadzone wyglądają bajkowo