• żytnia ciabatta lub chleb włoski
  • rukola (25 g)
  • świeża bazylia
  • kilkanaście plasterków długo dojrzewającej szynki (np. Jamon lub prosciutto)
  • kilka plasterków żółtego sera o wyrazistym smaku
  • jaja przepiórcze (po jednym na kanapkę)
  • oliwa extra vergine
  • świeżo zmielony pieprz

Te pyszne kanapki to szybka propozycja na śniadanie lub kolację, której przygotowanie wymaga minimum wysiłku, a przy okazji daje więcej niż zadowalający efekt :-)

1. Pieczywo kroimy na kromki.

2. Każdą kromkę skrapiamy oliwą, następnie nakładamy kilka listków rukoli i kawałek sera oraz owijamy kromki plasterkiem szynki.

3. Smażymy jaja sadzone. W tym celu rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej trochę masła, rozbijamy jajka i smażymy je do momentu, aż białko się zetnie i lekko zrumieni się na brzegach. Jeśli białka jajek ‚skleją się’ ze sobą na patelni, rozdzielamy je drewnianą łopatką. Kiedy jajka będą gotowe, ostrożnie zdejmujemy je łopatką z patelni, tak by nie uszkodzić żółtek.

4. Na wierzch każdej kanapki kładziemy jedno sadzone przepiórcze jajo.

5. Gotowe kanapki skrapiamy oliwą, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Smacznego!