• 50 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki płatków owsianych (górskich)
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 10 g masła
  • ok. 100 g wędzonego łososia
  • ok. 150 g ricotty
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżeczek kaparów
  • pieprz, szczypta soli
  • trochę świeżej bazylii

Mini placki z łososiem, ricottą i kaparami.

Dziś przepis na mini placki – świetne na śniadanie albo na przykład na romantyczną kolację :-)

PRZEPIS:

  1. Przygotuj pastę do placków, dodając do ricotty kapary, sok z cytryny oraz pieprz – wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, zwracając uwagę, by nie rozgnieść kaparów.
  2. Przesiej mąkę przez sito do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj roztrzepane jajko oraz maślankę. Dokładnie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Na patelni rozpuść masło, przelej je do ciasta, zamieszaj i na chwilę odstaw.
  5. Kawałek wędzonego łososia pokrój w plasterki.
  6. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Z niewielkiej ilości ciasta formuj i smaż małe placki.
  7. Na gotowe placki wyłóż porcje pasty z ricotty, plasterek łososia i dodaj bazylię (tu: listki bazylii zielonej i purpurowej).

Placki z ricottą i łososiem_09