- 50 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki płatków owsianych (górskich)
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 10 g masła
- ok. 100 g wędzonego łososia
- ok. 150 g ricotty
- sok z połowy cytryny
- kilka łyżeczek kaparów
- pieprz, szczypta soli
- trochę świeżej bazylii
Mini placki z łososiem, ricottą i kaparami.
Dziś przepis na mini placki – świetne na śniadanie albo na przykład na romantyczną kolację :-)
PRZEPIS:
- Przygotuj pastę do placków, dodając do ricotty kapary, sok z cytryny oraz pieprz – wszystkie składniki wymieszaj delikatnie, zwracając uwagę, by nie rozgnieść kaparów.
- Przesiej mąkę przez sito do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i płatki owsiane. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj roztrzepane jajko oraz maślankę. Dokładnie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto.
- Na patelni rozpuść masło, przelej je do ciasta, zamieszaj i na chwilę odstaw.
- Kawałek wędzonego łososia pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju. Z niewielkiej ilości ciasta formuj i smaż małe placki.
- Na gotowe placki wyłóż porcje pasty z ricotty, plasterek łososia i dodaj bazylię (tu: listki bazylii zielonej i purpurowej).