- 2 łodygi selera naciowego
- ok. 300 g pora
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- kieliszek białego wytrawnego wina
- papryczka chilli
- ok. 100 g sera koziego
- trochę suszonego tymianku
- pieprz
Pory – tym razem w risotto.
Najprostsze risotto z porami – PRZEPIS:
- Posiekajcie cebulę, czosnek, łodygi selera, por (wcześniej dokładnie go opłuczcie i usuńcie brzydkie zielone liście) oraz papryczkę chilli.
- W głębokiej patelni duście warzywa przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodajcie na patelnię ryż i, mieszając, smażcie całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
- Wlejcie na patelnię wino i, mieszając, zaczekajcie, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
- Wlejcie chochlę bulionu i duście wszystko razem ok. 18 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż. Pod koniec gotowania dodajcie trochę suszonego tymianku.
- Gdy risotto będzie gotowe, zdejmijcie je z ognia, doprawcie pieprzem i ewentualnie solą, i zamieszajcie.
- Porcje na talerzach udekorujcie pokrojonym w kostkę serem kozim (jeśli wolicie, ser można wrzucić do risotta po zdjęciu go z ognia, wtedy szybciej zacznie się roztapiać) oraz posiekaną natką selera.