- ½ świeżego ananasa
- 1 twarożek ananasowy Le Roule (Rians)
- 1 twarożek żurawinowy Le Roule (Rians)
- trochę suszonej żurawiny
- kilka płatków kandyzowanego ananasa (opcjonalnie)
- Na placki (ok. 8-9 placków):
- 100 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- łyżka cukru
- kopiasta łyżka płatków owsianych
- szklanka maślanki
- 1 jajko
- 20 g masła
Placki owsiane z owocowym twarożkiem.
Placki owsiane mogą stać się bazą zarówno dla dań na słodko, jak i na ostro. Połączenie z owocowymi serkami i owocami (tu: ananasem i żurawiną) to jedna z opcji, która świetnie zdaje egzamin.
PRZEPIS:
1. Odetnij od ananasa górną część z liśćmi oraz spód, a następnie nożem oddziel skórę od miąższu. Obrany ananas przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie usuń twardy środek, zostawiając tylko miękki i słodki miąższ. Pokrój owoc na kawałki.
2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową przez sito do miski, dodaj pozostałe sypkie składniki (sól, cukier i płatki owsiane).
3. Wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj roztrzepane jajko oraz maślankę. Dokładnie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Na patelni rozpuść masło, przelej je do ciasta, zamieszaj i na chwilę odstaw.
5. Rozgrzej natłuszczoną patelnię i smaż placki, aż się ładnie zrumienią, co powinno zająć ok. 2 minut na każdą stronę.
6. Placki rozłóż na talerzach. Podawaj z twarożkiem żurawinowym i suszoną żurawiną lub z serkiem ananasowym i kawałkami ananasa.
bardzo apetycznie wyglądające połączenia:)