- pół szklanki mąki kokosowej
- 500 g ricotty (do placków i jako dodatek)
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- laska wanilii
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- cynamon
- szczypta soli
- ok. 250 g jeżyn (tu: z własnego ogrodu, mrożone)
- nierafinowany olej kokosowy do smażenia
Pyszne placki kokosowe z jeżynową ricottą.
Zostałem postawiony przed bardzo trudnym zadaniem. Kolejny raz okazało się, że moja zamrażarka jest zdecydowanie za mała, dlatego – by zrobić miejsce na kolejne produkty – muszę zagospodarować leżakujące tam od pewnego czasu specjały, które w założeniu miały przetrwać do zimy.
Cóż, na pierwszy ogień poszły morele (na szczęście nie wszystkie), którymi jedyne posiadane przeze mnie morelowe drzewo obdarzyło mnie tego lata bardziej niż hojnie (PRZEPIS NA ZUPĘ Z DYNI I MORELI). Niestety, zamrożone na zimową smutę jeżyny nie przetrwały wiele dłużej. Powstała z nich jeżynowa ricotta, dla której „podkładem” stały się placki z mąki kokosowej.
Więcej o zaletach niskokalorycznej i bezglutenowej mąki kokosowej przeczytacie TUTAJ.
Z podanych proporcji składników powinno wyjść ok. 25 małych placków.
PRZEPIS:
1. Przy pomocy robota kuchennego zmiksuj na gładką masę mąkę kokosową, sodę, połowę ricotty (czyli 250 g), jajka, miód, wanilię, sporą szczyptę cynamonu i sól. Odstaw ciasto na kilka minut, w tym czasie powinno zgęstnieć.
2. Małe placki smaż z obydwu stron na oleju kokosowym (lub innym) na rozgrzanej patelni. Przekładaj je na drugą stronę bardzo ostrożnie i dopiero wtedy, gdy pierwsza smażona strona placków ładnie się zrumieni. Im mniejsze placki, tym łatwiej jest je przekładać.
3. Zmiksuj jeżyny wraz z pozostałą częścią ricotty. Jeśli chcesz, by sos był słodki, dodaj nieco miodu. Zostaw kilka owoców do dekoracji. Najlepiej miksować jeżyny z ricottą w ostatniej chwili, żeby owoce puściły jak najmniej soku.
4. Placki podawaj z jeżynową ricottą.
Smacznego!
nie dość, ze ricotta, to jeszcze na kokosowej mące *-* na pewno delikatne, lekkie i pyszne przede wszystkim :)
Dokladnie tak, delikatne, pyszne i lekkie. Polecam :-)
Prawdziwy rarytas, koniecznie trzeba wypróbować. Robiłem podobne na mące migdałowej, z serkiem kozim i domową konfiturą z czarnej porzeczki. Jeżyny należą do moich ulubionych owoców, reszta składników też jak najbardziej mi odpowiada, na pewno też będą smakowały mojej siostrze. Już mi ślinka cieknie:)
Smacznego :-)
Urocza smakowa piramidka :)
Fantastyczny przepis. Gdzie można dostać mąkę kokosową, tylko w necie?
Bezglutenowe placuszki, pyszne. Są delikatne, trzeba smażyć je dość ostrożnie, ale smak rewelacyjny. Kokosowe, delikatne, leciutkie.
Uwielbiam ten przepis! To ulubione placki moje i mojego dziecka. Nie ma tygodnia bez ich smażenia;)
Wyszły mi za pierwszym razem, przepyszne:-)
Cudeńka ;)
Doskonałe, delikatne i puszyste. Trzeba uważać przy smażeniu, ale wprawny plackowicz sobie poradzi. Pyszny przepis!!!
Cudne maleństwa
Są pyszne
Zrobiłem dzisiaj. Naprawdę pyszne. Jedna mała zmiana. Ponieważ nie miałem pod ręką miodu, użyłem ksylitolu. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz:-)
Miód można zastąpić dowolnym słodzidłem:-) Super, cieszę się, że Ci smakowały.
Yeah! Tego mi było trzeba!
Czy można ricotta zastąpić mascarpone?:)
Jaką ilością słodzika można zastąpić miód? Dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodzikami. Mam do dyspozycji erytrol
Jaką ilością słodzika można zastąpić miód? Dopiero zaczynam swoją przygodę z zamiennikami cukru. Mam do dyspozycji erytrol
Jaką ilością erytrolu można zastąpić miód? Dopiero zaczynam swoją przygodę z zamiennikami cukru.