Premium Rosa wprowadziła niedawno do oferty sos bałkański – lutenicę (w wersji pikantnej i łagodnej). Z tej okazji, zapraszam do nowego konkursu, w którym wygrać można smakowite zestawy produktów tej marki.
Do wzięcia są trzy zestawy wysokiej jakości produktów Premium Rosa, tj. widoczne poniżej: sok z aceroli, lutenica, konfitury i syropy owocowe:
By wziąć udział w konkursie, wystarczy:
– należeć do grona fanów Faceta i kuchni oraz Premium Rosa na facebooku, oraz
– pod postem o konkursie (na stronie bloga albo na fanpage Faceta i kuchni) napisać, z jaką potrawą (potrawami) kojarzy Wam się kuchnia bałkańska.
Zestawami Premium Rosa nagrodzone zostaną 3 wybrane przez Faceta odpowiedzi.
Konkurs trwa od dziś, tj. od 19 sierpnia do 31 sierpnia br. Nazwiska laureatów zostaną opublikowane na blogu w niedzielę – 2 września.
Pełny regulamin konkursu poniżej:
1. Organizatorem konkursu jest Szymon Kubicki, właściciel bloga ‘Facet i kuchnia’. Partnerem konkursu i sponsorem nagród jest właściciel marki Premium Rosa.
2. Konkurs organizowany jest na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej w dniach od 19.08.2012 r. do 31.08.2012 r.
3. Zadaniem uczestników konkursu jest polubić profile Facet i kuchnia oraz Premium Rosa na Facebooku oraz dodać pod postem o konkursie wpis z odpowiedzią na pytanie, z jaką potrawą (potrawami) kojarzy Wam się kuchnia bałkańska.
4. W konkursie nagrodzonych zostanie 3 uczestników, których odpowiedzi zostaną wybrane przez organizatora. Nagrodami w konkursie są zestawy produktów Premium Rosa. Wysyłka nagród zostanie zrealizowana przez sponsora.
5. Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga Facet i kuchnia w dniu 2 września br.
6. Warunkiem otrzymania nagrody jest przesłanie przez laureata konkursu pełnych danych kontaktowych (imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym) w ciągu 5 dni roboczych od dnia opublikowania na blogu informacji o wynikach.
7. Zwycięzca konkursu wyraża zgodę na opublikowanie jego danych osobowych (imienia i nazwiska) na stronie bloga Facet i kuchnia.
8. Podanie nieprawdziwych lub niekompletnych danych osobowych (tj. imienia, nazwiska, adresu zamieszkania) stanowi podstawę odmowy wydania nagrody.
9. Nagroda może zostać przyznana wyłącznie osobie, która spełni wszystkie warunki konkursu, określone w Regulaminie.
10. Nagroda nieodebrana ulega przepadkowi.
11. Niniejszy Regulamin stanowi jedyny dokument, określający zasady konkursu.
Dobrej zabawy!
Ćevapčići to mięsne danie pochodzące z Bałkanów, podaje je się z sosem tzatziki, ajwarem, ale Lutenica pikantna byłaby do tego dania doskonała, robiłam je nawet http://straga.pl/drugie-danie/cevapcici-z-mielonego-miesa-z-indyka/
Mi najbardziej kuchnia Bałkańska kojarzy się z Pleskawicą jest to danie mięsne przypominające nasze kotlety mielone, tylko przygotowane całkiem z innymi dodatkami, m.in. z mietą i czerwoną papryką.
Dla mnie Kuchnia Bałkańska to smażony kaszkawał z chrupiącą skórką i płynną masą w środku. Starzy Bułgarzy twierdzą, że dawniej ten ser miał „duszę”. Zawdzięczał to specjalnej procedurze wypasu owiec. Rano biała kończyna, w południe trawa z dodatkiem suchego mleczu i żarnowca, a po południu pachnące zioła. Wymagało to jednak przepędzania owiec z hali na halę. Dziś już nikomu się nie chce.
Kuchnia Bałkańska kojarzy mi się z sałatką szopską. Często robię ją sama na wiele okazji. Jest prosta i smaczna. Składa się pomidorów, ogórka, cebuli, papryki, sera fety lub bryndzy, pietruszki, oliwy i octu winnego. Warzywa musza być drobno pokrojone. Nazwa sałatki pochodzi od nazwy Szopi, czyli mieszkańców Sofii i bliskich regionów. Różne odmiany tej sałatki można zjeść w większości krajów Półwyspu Bałkańskiego.
Innym przepisem kojarzącym mi się z kuchnią bałkańską jest banica podawana na ciepło. Jest to po porostu zwinięty placek przekładany białym serem najczęściej sporządzany na słono ale może być również na słodko lub dodatkiem warzyw. Banica podaje się na śniadanie. Pychotka ;)
Kozunek mmmm pycha. To on właśnie kojarzy mi się z kuchnią bałkańską
Kuchnia bałkańska kojarzy mi się z bogactwem pysznych, aromatycznych, pikantnych potraw i słodkich deserów. Uwielbiam banalnie proste orechowki, bogato nadziane bułgarskie palaczinki, grillowane bakłażany jak i sycącą musakę oraz kawarmę! Wszystkie te dania miałam już okazję osobiście przygotować i z pewnością będę do nich wracać!
Ćevapcići
Mlinci z Samoboru
Mlinci to tradycyjny chorwacki dodatek do pieczeni, zwłaszcza z drobiu – kaczki bądź indyczki. Można zrobić je wcześniej (upiec) i przechowywać ok. 4 tygodnie, tylko w tym wypadku ciasta się nie soli (i należy pamiętac by posolić wodę którą zalewamy mlinci).
Składniki:
1 kg mąki
2 jaja
50 ml margaryny lub oleju
1½ łyżeczki soli
około 400 ml chłodnej wody
Przygotowanie:
Z podanych składników wyrobić twarde ciasto. Formawać z niego mniejsze kulki, które następnie należy cienko rozwałkować. Przygotowane placuszki piec na blasze w piekarniku nagrzanym do 200 st, aż się zarumienią (ok 5 min). Wyciągnąć z pieca i ostudzić. Chłodne mlinci połamać na kawałki wielkości mniej więcej chipsów nachos. Zalać je wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny oliwy (i ewentualnie vegety do smaku). Pozwolić, by mlinci zmiękły i wchłonęły wodę (maksymalnie 1 minuta) potem odcedzić, potrząsając, by woda wyciekła. Przelać sosem bądź tłuszczem pozostałym z pieczenia, ewentualnie kwaśną śmietaną i przemieszać.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia z kuchnią bałkańską, ale mam wielkie nadzieje, że po urlopie w tym rejonie to się zmieni :)
To co mi przychodzi do głowy to:
Na pewno turecki kebab, lody z mleka bawolego – pycha!, ciastka tureckie i chałwa, ich sery na typ naszych oscypków i duża ilość marynowanych oliwek!
Burek – czyli placek długo wyrabiany na cienkie ciasto, które wypełniane jest nadzieniem mięsnym, warzywnym lub serowym.
Bałkańska Musaka :)
Z podróży najbardziej smakowały mi Ćevapcići ,Sarma, chlebki pita,baklawa która sie zajadał mój synek.
Z podrózy najbardziej smakowały mi Ćevapcići ,Rakija,a synkowi chlebki pita.
Myślę: kuchnia bałkańska … zamykam oczy i … przemierzam wąskie uliczki Aten pod Akropolem, w których tańczą promienie słońca, tłum turystów spaceruje delektując się podmuchem przeszłości a wokół delikatny wiatr unosi smakowite zapachy.
Siadam przy małym stoliku restauracji i czekam aż kelner przyniesie lokalne smakowitości. Ślinka cieknie mi na widok musaki i greckiej sałatki. Talerze wypełnione po brzegi zapowiadają wyśmienitą ucztę.
Świeże pomidory i ogórki, chrupiąca cebulka i papryka, aromatyczne zioła i oliwki w połączeniu z przepysznym serem, wszystko skropione oliwą i octem balsamicznym nasycają ciało a duszę wprawiają w błogostan. Pożywna musaka zaś daje siłę na dalszą wędrówkę i odkrywanie tajemnic greckiej ziemi. Jeszcze łyk białego wina, które orzeźwia i ruszamy dalej …
Kuchnia bałkańska to bogactwo smaków. Sałatka szopska to zdecydowanie najprostsze i najwdzięczniejsze danie jakie możemy przygotować w mgnieniu oka. Wystarczą świeże, mięsiste pomidory, ogórasy (tak, tak, z żywieniowego punktu widzenia nie powinno łączyć się pomidorów ze świeżymi ogórkami), cebula, papryka, oliwki, ser szopski lub kozi (idealnie pasuje również ser koryciński – moja ostatnia zdobycz na Festiwalu Smaku w Grucznie), oliwa z pierwszego tłoczenia. Ekspresowo i pożywnie. Kuchnia bałkańska przekonuje do jedzenia ryb – kto raz posmakuje Bordetto (zupy rybnej) – będzie go prześladować długi czas. A ze słodkości polecam Imotski tort (Imotska torta) – z migdałami, likierem maraskino – pyszności. W Bułgarii po raz pierwszy przestała drażnić mnie gorycz piwa – a to dzięki przyzwoitemu lagerowi od Zagorki. Pozdrawiam :)
Jestem anonimowym łakomczuchem, uzależnionym od słodkości. Stąd kuchnia bałkańska przywodzi mi na myśl greckie ciasteczka (Scaltsounia) – odrobinę korzenne (cynamon&goździki), z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Nie odmówiłabym sobie również greckiej Baclawy (wystarczy ciasto filo, orzechy i przyprawy). Idealne na afterdinner z aromatyczną kawą :)
Pljeskawica
W skrócie podsmażane mięso mielone(wołowe)posypane drobno pokrojona cebulka.Jej dalekim i niezbyt chlubnym krewnym jest amerykański hamburger.Gdy zostaniesz uraczony takim specjałem zrozumiesz w jakim celu Bóg stworzył mięso:)
Dziuwecz czyli ĐUVEč to pyszne mięsne bałkańskie danie
Które zapewni całej rodzinie wielkie ucztowanie
Cebulkę grubo siekamy i podsmażamy
Resztę składników w przygotowaniu mamy
Dodajemy mięso w kostkę pokrojone i paprykę w paseczki
Pomidory obrane ze skóry, posiekane w talareczki
Do tego słodka papryka i ciepłą wodą wszystko zalewamy
I do miękkości mięsa do piekarnika wstawiamy
Wtedy dodajemy, ryż, natkę, do smaku doprawiamy
Dusimy do miękkości ryżu i ze smakiem zjadamy
Proste danie, nawet amator w kuchni go nie zepsuje
Lecz tu ostrzeżenie!!! Każdy się w nim zakochuje :)
Składniki:
1 kg cebuli
1 kg mieszanego mięsa (wieprzowina, wołowina)
10 zielonych lub żółtych papryk
0,5 kg pomidorów
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 szklanki ryżu
pęczek natki pietruszki
olej, sól, pieprz
Bez złudzenia Bałkańskie gotowanie to Sarmi.
Moje podniebienie zachwyca coś smacznego, a zarazem do zabrania ze sobą coś niewielkiego.
Danie sycące i do polskiego podobne.
Lubisz gołąbki Sarni pokochasz, bo kto spróbował w Bałkanach się zakochał.
ps. Dietetycy zamykają oczy i uszy, bo nie zniosą tych katuszy. Do Sarni użyj sypkiej papryki i patelni, bo smażyć będziesz zasmażkę, wnet może być piekielnie!
Kuchnia bałkańska jest jak ludzie wyrazista, cudownie słodka lub piekielnie ostra, czarująca skrajnościami i mocna.
Sarma przypomina polskie gołąbki. Zawiniątka są jednak sporo mniejsze, a zamiast kapusty używa się liści winogron. Na stole nie ma sosu. W Serbii jada się sarmę ze śmietaną. Danie jest bardzo proste i tanie.
Kuchnia bałkańska kojarzy mi się głównie z mięsem….Gulasz, Pljeskawica, Ćevapcići lubię i chętnie jadam…nigdy nie odważyłam się na zrobienie samej tych dań. Miałam u siebie w mieście znakomitą knajpkę serwującą tydzień kuchni bałkańskiej i było przepysznie :)
niedawno odkryłam mniejszą jadło-dajnie z Pljeskawica i Ćevapcići a ilekroć przechodzę obok i czuję mięso z grilla jestem szczęśliwsza :)
Ja najbardziej uwielbiam słodkości z tego regionu:
– baklava – cudnie słodkie ciacho z miodowo-orzechowymi warstwami nasącozne syropem z wody, cukru i z dodatkiem cytryny…. wspaniałości
– chałwa – którą przywozimy za każdym razem
Pozdrawiam
Mi kuchnia bałkańska kojarzy się z Pitą, która u nas jest bardziej znana jako placek w który zwinięty jest kebab. Uwielbiam taką pitę w której podawany jest własnie gyros, moje dzieci przedtem tego nie jadły , ale z czasem zaczęły skubać troszeczkę od mamy i taty, a teraz jak jedziemy do miasta i zapytamy ich to co zjemy, a cała trójka krzyczy mamusiu „bietka” dzisiaj zjemy pitke!
kuchnia Bałkańska kojarzy mi się z Musaką
Nigdy nie byłam w tamtych okolicach i chyba nic z tamtych rejonów nie przyrządzałam ale kuchnia bałkańska kojarzy mi się z baranami…yyy to znaczy z baraniną ;)
Uwielbiam kuchnię bałkańską, szczególnie ukochaną sałatkę szopską i różnorodne chłodniki (w tym ulubiony tarator) na letnie, gorące dni, pite z dipem tzatziki czy dania mięsne giuwecz czy znane paserskie danie – siekane mieso wolowo-wieprzowe nadziewane serem i boczkiem. Jednak ponieważ jestem uzależniona od słodkości i nie mogę bez nich żyć, najbardziej zajadam się baklavą czyli ciastem półfrancuskim przekładanym mielonymi migdałami z miodem
Kuchnia bałkańska jest jak niekończąca się podróż kulinarna w najbardziej pyszne zakątki świata. I powiem szczerze, nie ma jednej jedynej potrawy, która by mi się kojarzyła z tym kawałkiem kuli ziemskiej, wręcz przeciwnie, jest ich tak wiele, jak wiele zakątków i pięknych miejsc na tym obszarze.Każdy kawałek ziemi, region miejscowość czy nawet malutka wieś potrafi stworzyć z regionalnych produktów prawdziwie wykwintne specjały. Do tego bogactwo świeżych przypraw jak mięta, cząber, tymianek, ostra papryka czy czosnek sprawiają, że kuchnia ta ma niezapomniany smak. I chyba najbardziej ta prostota, świeżość produktów i smak j kojarzy mi się z Bałkanami, choć za każdym razem inaczej. Przemieszczając się od głebi kraju aż po morze zmieniają się składniki, od ziemniaków, mięs i serów aż po ośmiorniczki, szprotki czy krewetki. Pytanie „z jaką potrawą kojarzy mi się kuchnia bałkańska?” jest bardzo trudne i powiedziałabym wręcz temat rzeka, ale skoro miałabym wybierać ułożyłabym bałkańskie menu w ten sposób:
Przystawka:szopska sałatka
Pierwsze danie: Corba
Drugie danie:Bela Vešalica
Deser: Baclava
Vino: Cabernet Sauvignon
Smacznego :)
Mój ranking otwierają: po pierwsze Dolma, po drugie Baklava.
Pierwsze to gołąbki z liści winogron, w które zawija się ryż z mięsem.
Drugie to łakoć z ciasta przekładanego warstwami mielonych lub drobno siekanych orzechów lub migdałów z miodem albo cukrem. Całość, zapieczoną, kroi się na niewielkie kawałki, polewa syropem, posypuje siekanymi niesolonymi pistacjami. Bardzo słodkie, świetne z mocną aromatyczną herbatą.
Pozdrawiam
Uwielbiam kuchnię bałkańską, szczególnie sałatkę szopską i różnorodne chłodniki (w tym ulubiony tarator) na letnie, gorące dni, pite z dipem tzatziki czy dania mięsne giuwecz czy znane paserskie danie – siekane mieso wolowo-wieprzowe nadziewane serem i boczkiem. Jednak ponieważ jestem uzależniona od słodkości i nie mogę bez nich żyć, najbardziej zajadam się baklavą czyli ciastem półfrancuskim przekładanym mielonymi migdałami z miodem
W kuchni bułgarskiej ubóstwiam sałatkę szopską i różnorodne chłodniki (w tym ulubiony tarator) na letnie, gorące dni, pite z dipem tzatziki czy dania mięsne giuwecz czy znane paserskie danie – siekane mieso wolowo-wieprzowe nadziewane serem i boczkiem. Jednak ponieważ jestem uzależniona od słodkości i nie mogę bez nich żyć, najbardziej zajadam się baklavą czyli ciastem półfrancuskim przekładanym mielonymi migdałami z miodem