Quinta do Javali 2011 Old Vines.

Quinta do Javali to niewielka rodzinna firma z 18 ha winnic, rozciągających się wzdłuż lewego brzegu Douro, której siedziba znajduje się nieopodal ładnego cichego miasteczka São João da Pesqueira, gdzie turysta jest atrakcją równą kosmicie. Od roku 1982 posiadłością, której tradycje winiarskie sięgają XVII wieku, zarządza rodzina Mendes. 

Wina produkowane przez Javali to klasyczny przykład winiarskiej dychotomii. Z jednej strony, mamy tu forsowany przez młodsze pokolenie styl nowoczesny, uprawy prowadzone biodynamicznie i powstające z nich lżejsze wina. Z drugiej strony, mocno trzyma się styl tradycyjny, dający wina skoncentrowane, gęste, pełne, imponujące mocą i ciężarem, w których króluje dojrzały owoc. Całkiem ekstrawaganckim, jak na Douro, przykładem pierwszego podejścia jest m.in. linia Crazy Javali, a drugiego – klasyczna seria Quinta do Javali Old Vines.

Quinta do Javali 2011 Old Vines stanowi kupaż rdzennych odmian, pochodzących ze starych winorośli. Ręczny zbiór owoców do małych 20 kg skrzynek, po starannym odszypułkowaniu winogrona trafiają do granitowych lagares, w których są tradycyjnie ugniatane stopami. Wino fermentuje spontanicznie w stalowych kadziach i nowych dębowych beczkach, po czym przez 20 miesięcy dojrzewa w nowych i starych beczkach z francuskiego dębu. Ma nasycony ciemnorubinowy kolor. W aromacie nuty dojrzałych czarnych owoców i przypraw, ciemna czekolada, trochę ściółki i skóry. W ustach eleganckie, aksamitne, z harmonijną taniną. Mocna struktura i dobrze zintegrowana beczka. Długa i trwała końcówka. Świetne wino, pełne charakteru.

Idealne do mięsnej kuchni i długo dojrzewających serów.

Nazwa: Quinta do Javali 2011 Old Vines Tinto
Kraj: Portugalia
Region: Douro, Cima Corgo, São João da Pesqueira
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: mieszanka rdzennych odmian ze starych winorośli
Moc: 14,5%
Produkcja: 10 000 butelek

Quinta do Javali 2011 Old Vines Tinto

Quinta do Javali 2011 Old Vines Tinto

Quinta do Javali 2011 Old Vines Tinto