Sałatka z agrestem.
Najlepszy agrest to czerwony agrest, a w tym roku jest wyjątkowo wspaniały. Owoce są jak bombki, aż pękają od soku! Do wykorzystania agrestu w kuchni warto podejść kreatywnie i… dodawać go do wszystkiego :-) Agrest sprawdza się świetnie między innymi jako składnik sałatek, owsianek, wegańskich czekoladowych trufli i zapiekanek owocowych. Znakomicie komponuje się też na przykład z przegrzebkami.
Dziś mam dla Was pomysł na nową zieloną sałatkę z agrestem, wiśniami, wędzonym serem i pestkami słonecznika, która stała się jednym z naszych tegorocznych lunchboxowych hitów. Robi się w mig, jest pyszna i sycąca. Kiedy skończy się sezon na agrest i wiśnie (czyli właściwie lada chwila), można zastąpić je malinami lub śliwkami.
Bazą sałatki są zielone liście. U mnie to wyrazisty musztardowiec oraz chryzantema (obydwie zieleniny kupuję u Majlertów), ale oczywiście równie dobrze możesz użyć rukoli, roszponki, bazylii lub innych ziół.
Będzie tu pasować praktycznie każdy dobry ser (nie tylko wędzony), z owczym oscypkiem na czele. Ser widoczny na zdjęciach to San Simon da Costa. Smakuje wspaniale. To tradycyjny ser z Galicji o chronionym pochodzeniu, wędzony dymem z drewna brzozowego, wytwarzany z niepasteryzowanego (surowego) mleka krowiego. Co ciekawe, mimo że powstaje z mleka krowiego, w smaku przypomina autentyczny polski oscypek z mleka podhalańskich owiec. Nie ma pewności co do pochodzenia charakterystycznego kształtu sera, ale krąży teoria, że nawiązuje on do kształtu kielicha, w którym pierwotnie formowano San Simon. Status DOP przyznano mu w latach ’70 ubiegłego stulecia.
Sałatka z agrestem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 200 g wędzonego sera (tu: San Simon da Costa z Galicji); może być też oscypek
- 2 mini sałaty rzymskie (albo jedna większa)
- ok. 100 g różnych zielonych liści i ziół (tu: musztardowiec i chryzantema jadalna od Majlertów; zamiast nich mogą być dowolne inne listki)
- ok. 100 g wiśni (mogą być wcześniej wydrylowane)
- ok. 100 g czerwonego agrestu (dojrzały czerwony agrest jest bardzo słodki)
- oliwa extra vergine
- 2 garście wyłuskanych nasion słonecznika (mogą być wcześniej podprażone, ja z uwagi na wartości odżywcze nie prażę)
- sok z 1/2 cytryny
Sałatka z agrestem – PRZEPIS:
- W głębokich talerzach ułóż promieniście większe liście sałaty.
- Listki ziół wraz z najmniejszymi listkami sałaty przełóż do miski, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
- Przełóż zioła na talerze, dodaj agrest i wiśnie (wcześniej możesz usunąć z nich pestki) oraz posyp pestkami słonecznika.
- Całość skrop oliwą. Na koniec dodaj kilka plastrów dobrego sera (może być wędzony, ale nie musi; świetnie sprawdzi się też halloumi usmażony na patelni grillowej lub inny twardy ser, który lubisz).
Agrest super w sałatce, sztos!