Sałatka z figami.
Świeże figi to dla mnie jedne z najsmaczniejszych owoców jesieni. Może dlatego, że sezon trwa tak krótko, a zdobycie w Polsce naprawdę dobrych, soczystych i pełnych smaku fig wciąż często graniczy z cudem. Najlepiej jeść je tam, gdzie rosną – we Francji, we Włoszech, w Hiszpanii czy w Grecji.
Śliwki są u nas w zasięgu ręki przez wiele tygodni; jabłka i gruszki jeszcze dłużej, a figi – tylko przez chwilę.
Figi – jak kupować i jak jeść?
Figi idealne do jedzenia powinny być miękkie w dotyku. Można kupić twardsze i odłożyć w domu, by dojrzały. Trzeba jednak uważać, żeby nie przejrzały, ponieważ wtedy stają się niesmaczne. Najlepsze figi są soczyste i mają ładny, soczysty, intensywnie czerwony miąższ. Po zakupie świeże figi najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze (np. w nieogrzewanej piwnicy) lub w lodówce. Przed jedzeniem wystarczy dokładnie umyć figi pod bieżącą wodą.
Figi – jak używać?
Te niesamowicie słodkie owoce o miękkim i krwiście czerwonym miąższu znakomicie nadają się do sałatek, zapiekanek, placków, naleśników, grillowanego sera, owsianek, jaglanek, kanapek, sosów na bazie owoców, risotto, pizzy, makaronów, deserów, jako dodatek do mięsa i tak dalej.
Póki trwa sezon kupcie koniecznie kilka sztuk i przygotujcie tę prostą błyskawiczną sałatkę z dosłownie kilku składników. Wystarczą owoce oraz dobrej jakości twardy dojrzewający ser. To para, która zawsze zdaje egzamin i świetnie do siebie pasuje. Sałatka sprawdzi się idealnie zarówno na śniadanie, jak i do lunchboxa, na kolację lub jako przystawka.
Kwiaty cukinii są opcjonalnym dodatkiem – stanową bardzo smaczny i atrakcyjny wizualnie dodatek, ale jeśli wolisz, spokojnie możesz z nich zrezygnować albo użyć innych kwiatów, np. nasturcji.
Nie rezygnuj z pieprzu. Podobnie jak przy truskawkach świetnie podkręca smak fig.
Sałatka z figami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4 figi
- 2 małe sałaty rzymskie (wewnętrzne liście)
- 4 kwiaty cukinii (tu: męskie, bez cukinek)
- kawałek dobrego dojrzewającego sera (tu: pecorino sardo)
- trochę listków amarantusa (może być również mięta, bazylia, rukiew wodna, roszponka, etc.)
- oliwa extra vergine
- grubo mielony pieprz
Sałatka z figami – PRZEPIS:
- Liście sałaty rzymskiej umyj i dokładnie osusz, po czym rozłóż w jednej warstwie na talerzach.
- Figi umyj, przekrój na połówki, a następnie pokrój na cienkie kawałki. Rozłóż figi na sałacie.
- Przepłucz i osusz kwiaty cukinii. Odetnij łodyżki kwiatów i porwij płatki na kawałki. Dodaj do sałatki.
- Dodaj kawałki sera i listki amarantusa oraz skrop sałatkę oliwą.
- W razie potrzeby dopraw grubo mielonym pieprzem.
Smacznego!
Sprawdź też inne przepisy z figami.