Scaramusc Angol d’Amig Lambrusco dell’Emilia Frizzante.
Winiarska przygoda Marco Lanzotti rozpoczęła się w roku 2013, kiedy postanowił porzucić branżę restauracyjną. Po okresie współpracy z topowymi producentami Lambrusco w Emilia Romagna, takimi jak Vittorio Graziano, Ca de Noci, Luciano Saetti i Cinque Campi, wydzierżawił 3 hektary winnic w Vaciglio w prowincji Modena, które stały się jego przyjaznym zakątkiem: Angol d’Amig. Marco postrzega wino tak jak żywność, która powinna być naturalna, zdrowa i smaczna, w związku z czym w całym procesie uprawy winorośli i produkcji wina bazuje na starożytnej praktyce i zrównoważonych naturalnych technikach (np. fermentacja w glinianych naczyniach).
Lambrusco Scaramusc Angol d’Amig to mocno nabuzowany czerwony mus z mieszanki typowych dla regionu gron Lambrusco Grasparossa, Lambrusco di Sorbara i Lambrusco Salamino. Winifikacja w skrócie: organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór, odszypułkowanie i rozgniatanie owoców, spontaniczna fermentacja na naturalnych drożdżach, dodatek mrożonego moszczu z tych samych winogron, brak kontroli temperatury, brak klarowania i filtracji przed butelkowaniem. Mamy tu aromaty czerwonych i czarnych owoców, aromatycznych ziół, a w ustach owocową soczystość, żywiołową świeżość i przyjemną cierpkość w końcówce. Pyszne, naturalne, super orzeźwiające, autentyczne, rzemieślnicze lambrusco, niebezpiecznie łatwo pijalne. Emiliańska klasyka. Latem Scaramusc nigdy dość.
Nazwa: Scaramusc Angol d’Amig Lambrusco dell’Emilia Frizzante 2021
Kraj: Włochy
Region: Emilia Romagna, Modena
Rodzaj: czerwone, wytrawne, musujące
Szczepy: Lambrusco Grasparossa, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino
Moc: 11,5%
Wino z wineyou.it