Galette z morelami.

Lipiec bez moreli byłby jak kwiecień bez szparagów. Nie do przyjęcia! Galette z morelami to po prostu rustykalna tarta z kruchego ciasta i owoców, którą pieczemy bez użycia formy. Morele są soczyste i szaleńczo słodkie, więc niczym ich nie dosładzam, odrobinę słodzidła dodaję tylko do ciasta.

Galette możesz upiec z dowolnymi sezonowymi owocami, na przykład z wiśniami, malinami, truskawkami, jeżynami, brzoskwiniami i lawendą, figami, węgierkami i cynamonem, pomidorami, etc.

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami – SKŁADNIKI na jeden średni placek (8 porcji):

Kruche ciasto

Owoce

  • 18-20 moreli, wypestkowanych
  • jajko (zielononóżka)

Galette z morelami – PRZEPIS:

  1. Składniki na kruche ciasto (mąka, skrobia, zimna ricotta, zimne masło, erytrytol) umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczne ciasto. Magimix wyrabia ciasto w kilkanaście sekund!
  2. Uformuj z ciasta kulę, przełóż na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na około 25-30 minut. Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie galette na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
  3. Morele umyj i wypestkuj. 
  4. Schłodzone ciasto ułóż na silikonowej macie do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. W razie problemów z wałkowaniem możesz podsypać ciasto mąką.
  5. Na rozwałkowanym cieście ułóż przygotowane wcześniej morele, pozostawiając ok. 2-3 cm margines. Krawędzie ciasta delikatnie zawiń do środka.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  7. Przed wstawieniem do piekarnika brzegi galette posmaruj rozkłóconym jajkiem. Brzegi ciasta i morele możesz posypać również cukrem kokosowym, który ładnie się karmelizuje.
  8. Galette przełóż na blachę.
  9. Piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut, aż tarta ładnie się zezłoci. Po ok. 30 minutach możesz sprawdzić, czy ciasto nadmiernie się nie przypieka i w razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową. U mnie nie ma takiej potrzeby, ale piekarniki są różne, więc lepiej być czujnym niż mieć przypalony galette.
  10. Wystudź przez ok. kwadrans (albo całkowicie) i podziel na porcje. Galette całkiem zimny najłatwiej kroi się w ładne kawałki. Zimne kruche ciasto jest też bardziej chrupkie. Jeżeli postanowisz zjeść ciepły placek, pamiętaj, że takie ciasto jest miękkie i łatwiej się rozpada.
  11. Przechowuj w lodówce.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami

Galette z morelami