Sycylijska sałatka z kumkwatem.

Dla stęsknionych za słońcem i swobodą przemieszczania się ku południowym krańcom kontynentu: sycylijska sałatka z sycylijskich składników. Pomidorki, kumkwat i fajny kozi ser o nazwie wybitnie pasującej do naszego bloga: dziś Ficu na FiKu 😉

Sery na roślinnej podpuszczce to pyszna włoska specjalność. Jakiś czas temu pisaliśmy o znakomitym Caciofiore di Columella – rzemieślniczym dojrzewającym serze z surowego owczego mleka na podpuszczce z karczocha. Dziś pora na Ficu. To kremowy kozi ser na podpuszczce pozyskiwanej z ekstraktu z liści figowca, wytwarzany na Sycylii z mleka kóz rasy Girgentana. To jeden z najstarszych patentów na wywołanie koagulacji mleka, wykorzystywany już w starożytności. Ficu sezonowany jest od 2 do 4 tygodni. Ma gęstą, kremową konsystencję i fajny, intensywny smak. Sprzedawany jest owinięty w liście figowca.

Kumkwat to cytrus, a właściwie cytrusik z Chin, który świetnie przyjął się na Sycylii. Do Europy sprowadzono go w połowie XIX wieku. Drzewo kumkwatu jest niewielkich rozmiarów, zwykle nie przekracza trzech metrów wysokości, kwitnie wiosną i owocuje w okresie od lutego do kwietnia. Jego owoce wielkością i kształtem przypominają pomidorki koktajlowe, co tylko potwierdza, że warto je ze sobą łączyć. Kumkwat ma pomarańczową cienką skórkę, która jest jadalna. Smakuje jak pomarańcza, jest słodki z kwaskowatą nutą – miąższ jest soczysty i kwaskowaty, a skórka nadaje mu słodyczy.

Sycylijska sałatka z kumkwatem

Sycylijska sałatka z kumkwatem

Sycylijska sałatka z kumkwatem

Sycylijska sałatka z kumkwatem

Sycylijska sałatka z kumkwatem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 300 g koziego sera Ficu – ok. 100 g do sałatki, reszta do spałaszowania
  • ok. 200 g kumkwatu z organicznych upraw (do zjedzenia w całości, w skórce)
  • ok. 250-300 g pomidorków daktylowych
  • garść listków oregano
  • łyżka posiekanych listków mięty
  • oliwa extra vergine
  • trochę soku wyciśniętego z pomarańczy

Sycylijska sałatka z kumkwatem – PRZEPIS:

  1. Umyte pomidorki i owocki kumkwatu przekrój na połówki i wrzuć do miski.
  2. Dodaj świeże zioła, wlej oliwę i trochę soku z pomarańczy.
  3. Przełóż całość na duży talerz. Na wierzchu dodaj pokruszony kozi ser. Skrop dodatkowo odrobiną oliwy i gotowe.

Sycylijska sałatka z kumkwatem

Sycylijska sałatka z kumkwatem