Szparagowy gzik czyli twaróg ze szparagami.
Fajny śniadaniowy przepis na szparagowy gzik, czyli kremowy twaróg z rzodkiewkami i surowymi zielonymi szparagami.
Jeżeli boisz się jeść surowe szparagi (powinny być świeże i chrupkie – wtedy są pyszne!), możesz je ugotować (2-3 minuty), schłodzić i dodać do twarogu. Do gzika i pomidorowej salsy nie dodaję zbyt wielu przypraw, chodzi o to, by zachować naturalny smak poszczególnych składników, a poza tym mnóstwo nut smakowych wnosi dukkah, która znakomicie pasuje do twarogu.
Gzik jest idealny na ciepłą wiosnę i upalne lato, zwłaszcza jeśli podać go z zimnym kefirem lub maślanką. Może robić za cały posiłek, od śniadania do kolacji.
Szparagowy gzik – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
Twaróg
- 500 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
- 200 g jogurtu naturalnego
- ok. 12 dość cienkich zielonych szparagów
- pęczek rzodkiewek
- duża garść listków kolendry, posiekanych
- garść listków mięty
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- trochę kruszonki dukkah
Salsa
- kilka garści pomidorków daktylowych
- 50 g rukwi wodnej (może być również np. rukola lub musztardowiec)
- 2 kwiaty cukinii
- oliwa extra vergine
Szparagowy gzik – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj twaróg z jogurtem.
- Posiekaj szparagi, dość drobno pokrój rzodkiewki i dodaj do twarogu. Dodaj posiekane listki kolendry i mięty oraz trochę soli. Wymieszaj.
- Przygotuj salsę: pokrój drobno pomidorki daktylowe i przełóż do miski. Dodaj rukiew i kwiaty cukinii porwane na mniejsze kawałki. Wlej oliwę i wymieszaj.
- Podziel twaróg na porcje, skrop oliwą i posyp orzechową mieszanką dukkah. Podaj z salsą.