Szparagowy gzik czyli twaróg ze szparagami.

Fajny śniadaniowy przepis na szparagowy gzik, czyli kremowy twaróg z rzodkiewkami i surowymi zielonymi szparagami.

Jeżeli boisz się jeść surowe szparagi (powinny być świeże i chrupkie – wtedy są pyszne!), możesz je ugotować (2-3 minuty), schłodzić i dodać do twarogu. Do gzika i pomidorowej salsy nie dodaję zbyt wielu przypraw, chodzi o to, by zachować naturalny smak poszczególnych składników, a poza tym mnóstwo nut smakowych wnosi dukkah, która znakomicie pasuje do twarogu.

Gzik jest idealny na ciepłą wiosnę i upalne lato, zwłaszcza jeśli podać go z zimnym kefirem lub maślanką. Może robić za cały posiłek, od śniadania do kolacji.

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Twaróg

  • 500 g twarogu śmietankowego ze Strzałkowa
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • ok. 12 dość cienkich zielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewek
  • duża garść listków kolendry, posiekanych
  • garść listków mięty
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine 
  • trochę kruszonki dukkah

Salsa

  • kilka garści pomidorków daktylowych
  • 50 g rukwi wodnej (może być również np. rukola lub musztardowiec)
  • 2 kwiaty cukinii
  • oliwa extra vergine

Szparagowy gzik – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj twaróg  z jogurtem.
  2. Posiekaj szparagi, dość drobno pokrój rzodkiewki i dodaj do twarogu. Dodaj posiekane listki kolendry i mięty oraz trochę soli. Wymieszaj.
  3. Przygotuj salsę: pokrój drobno pomidorki daktylowe i przełóż do miski. Dodaj rukiew i kwiaty cukinii porwane na mniejsze kawałki. Wlej oliwę i wymieszaj.
  4. Podziel twaróg na porcje, skrop oliwą i posyp orzechową mieszanką dukkah. Podaj z salsą.

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik

Szparagowy gzik