Tarta z pomidorkami cherry i majerankiem.
Genialna w swej prostocie tarta z pomidorkami cherry i majerankiem to przepis całoroczny. Soczyste, słodkie pomidorki i suszone zioła przywołują smak beztroskiego lata, a gotowa tarta rzuca na kolana! Smakuje po prostu wspaniale. Polecam (i odradzam odkładać ten przepis na później).
Uwagi:
- Kruche ciasto robię według tego samego ultra łatwego przepisu, co zwykle
- Użyj dowolnego sera, który ładnie się topi (mozzarella też będzie OK)
- Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego, nigdy się nie warzy, etc. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Wypróbuj też:
Tarta z pomidorkami cherry i majerankiem – SKŁADNIKI na 6 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnego półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- 1-2 szczypty soli roztartej w moździerzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
Plus:
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- ok. 300 g pomidorków cherry
- ok. 120-150 g świeżo startego sera, który ładnie się topi (u mnie: Bra Tenero DOP)
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być też tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- kilka gałązek suszonego majeranku
- pół łyżeczki soli morskiej z ziołami
Tarta z pomidorkami cherry i majerankiem – PRZEPIS:
- Pomidorki umyj i przekrój na pół.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje nie więcej niż 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na grubej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę wraz z przyprawami i majerankiem (listki i pączki oderwij od gałązek) ubij w misce na jednolitą masę.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem, ułóż pomidorki i zalej je masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 35-40 minut.
- Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine i doprawioną ziołami (np. tymiankiem i oregano). W każdym wariancie – na zimno i na gorąco – smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.