Tarta z pomidorkami cherry i majerankiem.

Genialna w swej prostocie tarta z pomidorkami cherry i majerankiem to przepis całoroczny. Soczyste, słodkie pomidorki i suszone zioła przywołują smak beztroskiego lata, a gotowa tarta rzuca na kolana! Smakuje po prostu wspaniale. Polecam (i odradzam odkładać ten przepis na później).

Uwagi:

  • Kruche ciasto robię według tego samego ultra łatwego przepisu, co zwykle
  • Użyj dowolnego sera, który ładnie się topi (mozzarella też będzie OK)
  • Śmietany używam wegańskiej, ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego, nigdy się nie warzy, etc. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.

Wypróbuj też:

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry i majerankiem – SKŁADNIKI na 6 porcji:

(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)

Na kruche ciasto:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g zimnego półtłustego twarogu
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • 1-2 szczypty soli roztartej w moździerzu
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu

Plus:

  • ghee lub masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie:

  • ok. 300 g pomidorków cherry
  • ok. 120-150 g świeżo startego sera, który ładnie się topi (u mnie: Bra Tenero DOP)
  • 200 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być też tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
  • 4 jajka (zerówki, wolny chów)
  • kilka gałązek suszonego majeranku
  • pół łyżeczki soli morskiej z ziołami

Tarta z pomidorkami cherry i majerankiem – PRZEPIS:

  1. Pomidorki umyj i przekrój na pół.
  2. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje nie więcej niż 20 sekund).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
  7. W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na grubej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę wraz z przyprawami i majerankiem (listki i pączki oderwij od gałązek) ubij w misce na jednolitą masę.
  8. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem, ułóż pomidorki i zalej je masą śmietanowo-jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 35-40 minut.
  9. Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco odpoczęła.
  10. Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine i doprawioną ziołami (np. tymiankiem i oregano). W każdym wariancie – na zimno i na gorąco – smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE (w tym na świetne noże Wartmann) i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry

Tarta z pomidorkami cherry