- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1-2 banany
- laska wanilii
- kilka kromek chałki (najlepiej prostokątnej) lub białego chleba
- trochę jogurtu greckiego
- dodatkowy banan do dekoracji
- nierafinowany olej kokosowy
To nieco bogatsza wersja tostów francuskich, zwanych ‚pain perdu’.
Przepis na podstawową wersję tostów znajdziecie TUTAJ. Można użyć innych owoców, ale banany dobrze sprawdzają się przy ‚zlepianiu’ kromek chleba.
1. Pokrójcie chałkę lub chleb na parzystą liczbę kromek.
2. W misce rozgniećcie widelcem dwa banany na pastę.
3. W płaskim naczyniu o dość wysokich ściankach rozbełtajcie jajka, dodajcie mleko i dokładnie wszystko wymieszajcie.
4. Na kromkę chałki nałóżcie porcję bananowej pasty i dokładnie przyciśnijcie drugą kromkę, tworząc kanapkę. Pasta z bananów zadziała jak spoiwo i kromki nie rozdzielą się w trakcie smażenia.
5. Kanapki dokładnie namoczcie z każdej strony w jajkach z mlekiem i smażcie na oleju (maśle) kokosowym na rozgrzanej patelni, do momentu aż ładnie się zrumienią z obydwu stron.
6. Kromki udekorujcie gęstym jogurtem oraz plasterkami banana.
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
ja to sobie chyba takie zaserwuję jutro na dobre rozpoczęcie tygodnia ;)
Uwielbiam!;)
wygląda bosko, zjadłabym coś takiego na śniadanie od razu chce się iść do pracy :)
Gdyby mnie ktoś rano serwował takie cuda, życie byłoby piękniejsze ;)
Nie jestem bezglutenowa, więc bardzo, ale to bardzo często sięgam po ten przepis ;)
I dobrze:-) Ja już do niego nie wrócę, ale tak przygotowane tosty są mega!
Pycha!!!
Zrobię je sobie jutro na śniadanie, o!
Na wypasie ;)
O to to, wymarzone śniadanie na dziś, tylko kto mi usmaży? ;)
Nie ja;-)
mniam pyszka
Uwielbiam, to najlepsze tosty na świecie
:-)