Zapuszkowane PECARE w trzech smakach: Rum z Jamajki, Wanilia oraz Wino musujące z malinami.

Dla przypomnienia krótki rys historyczny: w 1936 roku w miasteczku Lippstadt powstaje mała lodziarnia, która w okresach zimowych przekształca się w kawiarnię. Produkty cukierni szybko stają się znane w całej okolicy. Rodzina Peters zaczyna wytwarzać czekoladki na większą skalę w roku 1975. W latach ’90 firma przeżywa rozkwit, głównie za sprawą rosnących kwalifikacji jej dwu czekoladników, którymi są Matthias Meier i Christian Frochte-Peters. Obydwaj panowie do dziś tworzą czekoladowe i ciastkarskie kreacje tej firmy.

O PECARE z espresso pisaliśmy wiosną tego roku. Wrażenia, szczegółowo opisane TUTAJ, były bardzo pozytywne.

Kolejne trzy smaki, których przyszło nam spróbować, niestety w 2/3 nas rozczarowały.

Rum z Jamajki:

Pecare rum_02

Pecare rum_04

Pecare rum_03

Skład: masa kakaowa, cukier, śmietana, masło kakaowe, rum 4%, syrop glukozowy, pełne mleko w proszku, lecytyna sojowa, wanilia. Kakao min. 60%.

Bourbon Wanilia:

Pecare wanilia_01

Pecare wanilia_03

Skład: cukier, śmietana, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, masa kakaowa, Bourbon wanilia 1%, spirytus, syrop glukozowy, lecytyna sojowa. Kakao min. 35%. Dekoracja pralinek z użyciem tartazyny i żółcieni pomarańczowej.

Wino musujące z malinami:

Pecare prosecco_02

Pecare prosecco_04

Pecare prosecco_03

Skład: cukier, śmietana, masło kakaowe, pełne mleko w proszku, prosecco 7%, brandy malinowa 4%, syrop glukozowy, masa kakaowa, koncentrat soku z malin 1% i buraka czerwonego, lecytyna sojowa, wanilia, kwas cytrynowy, pektyna. Kakao min. 35%.

Każde opakowanie zawiera, tradycyjnie dla tej serii, sześć kwadratowych, płaskich pralinek w przyjemnej dla oka, metalowej puszce ozdobionej kartonową obwolutą.

Spośród trzech wyżej wymienionych, najsmaczniejsze okazały się czekoladki z rumem. Zawierają najwięcej kakao, dzięki czemu są zauważalnie bardziej wytrawne. Poza tym, alkoholowy posmak (czy rumowy, to już inna rzecz) jest w nich najbardziej wyczuwalny i całkiem dobrze zaznaczony.

Pozostałe pralinki (wanilia oraz prosecco) są delikatniejsze, bardziej mleczno-maślane, słodsze od tych z rumem, ale mimo wszystko nie przesłodzone. Tak czy owak, jedna lub maksymalnie dwie sztuki do kawy w zupełności wystarczą, no chyba, że ktoś jest cukroholikiem i „wciągnąć” większą dawkę zwyczajnie musi, bo inaczej się udusi ;-)

Wnętrze każdej czekoladki wypełnia warstwa kremowego, jedwabiście gładkiego nadzienia. Problem polega na tym, że – za wyjątkiem pecare z rumem – w pozostałych dwóch wariantach wypełnienie smakowało w zasadzie tak samo. Ani PECARE z prosecco i malinami, ani PECARE z wanilią nie wyróżniały się w smaku niczym szczególnym. Czekoladki z prosecco nie zdradziły choćby cienia winnego posmaku czy nawet jakiegokolwiek procentowego dodatku. W pralinach z wanilią dało się (chyba…) wyczuć bardzo delikatne waniliowe nuty, ale niewykluczone, że to tylko magia autosugestii.  Generalnie, deklarowane na opakowaniach smaki okazały się rozczarowująco mało wyraziste. Zdecydowanie dominuje słodka, łagodna mleczna czekolada, jakich wokół mnóstwo, a jej delikatność i jednowymiarowość dodatkowo podkreśla słodkie, gładkie, kremowe nadzienie. Nie ma tu nic wyjątkowego, nic co mogłoby sprawić, że po jednym smakowym doświadczeniu chciałoby się je powtórzyć. Można spróbować, ale nie ma powodu, by sięgać po nie ponownie.

Design, forma, dekoracja – bez zarzutu, ale to, co najważniejsze – czyli smak – w wersjach waniliowej i z prosecco – przeciętny. Pralinki z rumem – niezłe, w tym zestawie jedyne warte uwagi.

Opakowanie: puszka o wymiarach 190 x 95 x 10 mm
Waga: 63 g (6 czekoladek)
Cena: 24,90 zł / sztuka
Gdzie kupić: Chocolissimo
Producent: PETERS

LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!