- CIASTO:
- 250 g włoskiej mąki pszennej (Barilla, typ 00)
- 130 ml wody mineralnej
- 4 g suchych drożdży
- łyżka oliwy extra vergine
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- SOS i pozostałe składniki:
- puszka pomidorów (400 g)
- ok. 100 g jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- kilka filecików anchois
- sól, pieprz
- 1 kula mozzarelli (125 g)
- 2 puszki sardynek portugalskich
- 4 łyżki kaparów
Kolejny przepis na pizzę. Tym razem, w rybnym klimacie.
Ów klimat podkreślają nie tylko sardynki, ale również dodanie do sosu moich ulubionych, niesamowicie aromatycznych anchois. Kilka filecików wystarczy, by bardzo mocno wpłynąć na smak całości. Uwielbiam anchois w pizzy (i nie tylko), a w tym przepisie sprawdziły się idealnie. Zamiast tradycyjnej bazylii, użyłem jarmużu, który mocno zmiękł podczas duszenia w sosie, a jednocześnie nadał mu innej faktury i koloru. Pycha, polecam!
1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.
2. W międzyczasie przygotujcie sos. Podsmażcie posiekany czosnek i fileciki anchois, aż niemal całkiem się rozpuszczą. Dodajcie pomidory z puszki wraz z sokiem oraz liście jarmużu (bez twardych łodyg), porwane na mniejsze kawałki. Podgrzejcie sos do momentu, aż zacznie się gotować. Doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając i rozgniatając pomidory łyżką.
3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.
4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.
5. Przełóżcie placki na blachy, wyłożone papierem do pieczenia, i odstawcie na 15 minut.
6. Każdy placek posmarujcie połową sosu, a następnie rozłóżcie na nich kawałki sardynek i kapary. Na wierzchu rozłóżcie kawałki porwanej (nie krojonej) mozzarelli. Skropcie każdą pizzę oliwą.
7. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom, na ok. 8-10 minut.
Smacznego!
Sardynki portugalskie i włoską mąkę 00 (Barilla) kupicie TUTAJ.
Przed:
Po:
Przyznam że z sardynkami jeszcze nie robiłam… Ale pięknie wygląda… :)
FiK, gdzie kupujesz mąkę 00?
Bo mój każdy zakup kończy się wyrzuceniem – mole. Pech czy jak?
Wygląda nieźle i smakuje wybornie :-)
Mole, poważnie? Ja nigdy nie miałem z taką mąką problemu.
Barillę dostaniesz tu http://smakipoludnia24.pl/product/217/maka-barilla-typ-00-1kg.html (za 8 zł/kg). Poza tym, kupuję też w Piotrze i Pawle mąkę 00 „ideale per pizza” (ok. 11-12 zł/kg).
Dziękuję!. Może tym razem pech mnie opuści…
Pechowa chyba jestem.
Jeszcze w żadnej innej mące moli nie znalazłam… a każdą którą kupuje 00 = mole.
I żeby było śmieszniej to w różnych sklepach, różne firmy… :)
Może za długo leżakują na sklepowych półkach? Mąka w PiP sprzedaje się chyba dobrze, bo znika regularnie, niekiedy nawet na dłużej, więc od pewnego czasu kupuję kilka paczek naraz.
Fajowa pizza, taką zrobimy dziś :)
Świetny zestaw
Fajny przepis
Pyszny pomysł
Pizza z kategorii MASTER! :)
Mega pizza!!!
Pyszna pizza. Jarmuż i sardynki pasują idealnie.
Super smak. Kto nie próbował – polecam z całego serca i brzucha ;)
A bezglutenowa pizza da się?