Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso.

Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso IGP Puglia

Za projektem Calcarius, uruchomionym kilkanaście lat temu w Apricena (Foggia) w regionie Gargano w Apulii, stoi Valentina Passalacqua, córka zamożnego lokalnego przedsiębiorcy Settimio Passalacqua. Gospodarstwo rolne projektu Calcarius obejmuje 80 ha upraw winorośli, innych owoców i warzyw, położonych na wysokości około 150 m npm. Uprawia się tu odmiany autochtoniczne, w tym Bombino bianco, Greco, Falanghina, Uva di Troia, Negroamaro i Aleatico. Winnice posadowione są na glebach wapiennych (kimeryd), zawierających miliardy drobnych morskich skamieniałości sprzed 130 milionów lat, a nazwa projektu – Calcarius (Vini da Pietra Calcarea) – ma symbolizować terroir bogate w minerały i winorośl uprawianą bez kompromisów. 

Do połowy 2020 Calcarius zdążył zyskać status apulijskiego symbolu naturalnego wina, a chwilę później – głównie w USA, za sprawą skutecznego podboju marketingowego tamtejszego rynku – stał się świadectwem hipokryzji branży, słynącej przecież z (często przesadnego) poczucia wyższości moralnej. W lipcu 2020 Settimio Passalacqua został aresztowany we Włoszech i oskarżony o przestępstwa podatkowe oraz nielegalne zatrudnienie i wyzysk przeszło 200 imigrantów z Afryki i Europy Wschodniej, „pracujących” w jego gospodarstwach rolnych w prowincji Foggia w Apulii. Akt oskarżenia wskazywał ponadto, że po kilkumiesięcznym śledztwie policja uznała, że ojciec ​​prowadził również firmę Valentiny i trzy inne gospodarstwa rodzinne, w których między innymi zatrudniał pracowników na czarno. Valentina Passalacqua, od 2000 roku jeden z wiodących propagatorów biodynamiki w Apulii, zaprzeczyła oczywiście istnieniu jakichkolwiek nadużyć czy powiązań, ale… wino się rozlało, a importerzy i konsumenci za oceanem zaczęli poddawać w wątpliwość prawdziwość jej deklaracji co do zrównoważonych praktyk rolniczych, organicznego podejścia do upraw, dbałości o zachowanie naturalnych cech terroir oraz biodynamicznej i nisko interwencyjnej produkcji wina. Logo z win Calcariusa, słoneczny „peaceful living”, przestał brzmieć wiarygodnie, a przynależność do Rete del Lavoro Agricolo di Qualita stanęła pod znakiem zapytania. Passalacqua w ciągu kilku miesięcy 2020 roku straciła kontrakty z dziewięcioma importerami z USA, którzy generowali ponad 80% jej zysków.

Zamawiając butelki Calcariusa nie mieliśmy pojęcia o całej tej aferze, a na interesujący artykuł o etycznym zgrzycie w karierze Passalacquy, który dość szczegółowo przedstawia okoliczności sprawy z amerykańskiej perspektywy, trafiliśmy dopiero po fakcie. Tak czy owak, same wina spod szyldu Calcarius są naprawdę niezłe. Wina mają certyfikat rolnictwa organicznego, są sprzedawane w litrowym formacie i zamykane kapslem. Wyróżnia je lekkość i niska zawartość alkoholu, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w trakcie upalnego lata. Na wszystkich etykietach Calcariusów widnieje liczba atomowa (20) i masa atomowa (40,08) wapnia (Ca).

Calcarius Rosso powstaje w 100% ze szczepu Negroamaro. Spontaniczna fermentacja na naturalnych drożdżach z maceracją na skórkach przez 5 dni w otwartych kadziach, dojrzewanie w stali, niefiltrowane i nieklarowane przed butelkowaniem. W aromacie dominują ciemne owoce (porzeczki, maliny, czereśnie, śliwki) i korzenne przyprawy z nutą tytoniu. W ustach świeże, pikantne, dość intensywne, z przyjemną ziołową goryczką. Bardzo fajne wino na co dzień.

Nazwa: Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Szczep: 100% Negroamaro
Abv: 11,5%

Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso IGP Puglia

Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso IGP Puglia

Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso IGP Puglia

Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso IGP Puglia

Valentina Passalacqua Progetto Calcarius Rosso IGP Puglia