Zapiekane papryki nadziewane ryżem i serem.

Marynowane grillowane papryki, nadziewane ziołowym ryżem z pikantnym serem i krótko zapiekane w piekarniku to super pomysł na szybki lunch lub kolację. Zapiekanka jest niesamowicie aromatyczna, pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu.

Z podanych proporcji przygotujesz podwójną porcję farszu – do nadziania 7-8 papryk spokojnie wystarczy mniej więcej połowa, a resztę możesz wstawić do lodówki i wykorzystać do tego samego celu następnego dnia (albo upiec od razu więcej papryk).

Do ryżu dodaję bardzo wyrazisty i pikantny azorski ser Lourais z surowego krowiego mleka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić go dowolnym innym serem. Ser doskonale łączy się z ryżem i sprawia, że nadzienie z naturalnie kleistego ryżu jaśminowego jest jeszcze bardziej plastyczne i łatwe w obsłudze. Używam dużych marynowanych papryk w zalewie, które w razie potrzeby możesz zastąpić mniejszymi klasycznymi paprykami piquillo.

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g ryżu (u mnie: tajski jaśminowy, może być dowolny inny)
  • ok. 150 g twardego długo dojrzewającego sera o wyrazistym smaku (u mnie: Lourais z Azorów, sprawdzi się też m.in. Parmigiano Reggiano lub dojrzały Pecorino)
  • duża garść listków kolendry
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • suszona papryczka piri piri albo chili
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 6 marynowanych papryk (łącznie ok. 350-400 g)
  • oliwa extra vergine

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przestudź.
  2. Ugotowany i ostudzony ryż wymieszaj ze świeżo startym serem, posiekaną kolendrą, przyprawami roztartymi w moździerzu i chlustem oliwy. Nie dodaję soli, ponieważ Lourais jest wystarczająco słony. Jeżeli używasz łagodnego sera w rodzaju mozzarelli, nadzienie możesz doprawić solą.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą. Nadziej papryki farszem, układając je kolejno w naczyniu. Skrop papryki oliwą i wstaw do piekarnika na około 30 minut.
  5. Upieczone papryki posyp listkami kolendry lub oregano, gotowe!

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem

Zapiekane papryki nadziewane ziołowym ryżem i pikantnym serem