Papryka piquillo – przepisy – 12 pomysłów.
Piquillo to słodka odmiana chilli, papryka niewielkich rozmiarów (owoce osiągają długość ok. 7 cm), popularna w praktycznie każdym hiszpańskim regionie, a w szczególności na północy kraju, w prowincjach La Rioja i Navarra, skąd pochodzą. Piquillo nie są ani trochę ostre, mają łagodny i naturalnie słodkawy smak oraz charakterystyczny trójkątny kształt. To właśnie za sprawą kształtu papryczki zyskały swą nazwę – piquillo pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego „mały dziób”. Piquillo dostępne są głównie jako papryki opalane, obierane ze skóry, marynowane i w takiej postaci sprzedawane w słoikach. Smakują doskonale nawet prosto ze słoika lub tylko doprawione odrobiną oliwy, a z drugiej strony są świetną bazą tapas (na ciepło i na zimno), jak również stanowią wspaniały dodatek do wielu bardziej złożonych potraw. Sięgam po nie bardzo często, w szczególności zimową porą, czyli wtedy, gdy deficyt świeżych warzyw doskwiera nam najbardziej. Piquillo są super aromatyczne, uniwersalne i po prostu pyszne.
Papryka piquillo – jak używać?
Dodaj je do paelli, omletu, zapiekanki lub sałatki, zrób z nich sos do makaronu, usmaż z ryżem, podaj z ziemniakami z grilla, nadziej czym chcesz (np. soczewicą, serem, łososiem, kremowym batatem), zmiksuj i dodaj do hummusu – możliwości jest więcej niż wiele! Mały rozmiar i jędrna, choć miękka skórka piquillo sprawiają, że są one znacznie łatwiejsze do nadziewania niż inne papryki w słoikach; faszerowane papryki piquillo możesz podać na gorąco lub na zimno, skropione oliwą. W każdym wydaniu – rewelacja!
Papryka piquillo – przepisy
Poniżej podrzucam zestaw łatwych sprawdzonych przepisów, w których najczęściej używam papryk piquillo: