Zupa z kimchi – pyszna i rozgrzewająca.

Jeszcze jeden prosty przepis na wykorzystanie kimchiKimchi z brukselki świetnie nadaje się do przygotowania zupy, która w smaku przypomina nasz swojski kapuśniak.

Z uwagi na to, że brukselkę do kimchi drobno poszatkowałem, w ten sam sposób potraktowałem resztę warzyw dodanych do zupy. Warzywa warto wcześniej podsmażyć – dzięki temu szybko miękną i nabierają więcej smaku, a ugotowana z nich zupa jest  jeszcze bardziej wyrazista.

Moje domowe kimchi z brukselki jest na tyle pikantne, słone i zdecydowane w smaku, że pełni tu również rolę złożonej przyprawy, dlatego nie dodaję żadnych innych przypraw ponad to, czym wcześniej doprawiłem kimchi. Z tych samych względów nie ma potrzeby używać bulionu – wystarczy sama woda, do której kimchi odda bogactwo swego słono-ostrego smaku. Nie ma przeszkód, by dodać do zupy inne warzywa niż podane w przepisie, np. ziemniaki, bataty, fenkuł czy jarmuż. W mojej wersji chodzi o prostotę, głównym bohaterem ma tu być jesienno-zimowe brukselkowe kimchi. Zupa jest najsmaczniejsza na drugi, a nawet na trzeci dzień, dlatego warto ugotować jej więcej.

Czytaj też: Jak jeść kimchi – przepisy na śniadania, obiady i kolacje

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • ok. 700 g kimchi z brukselki (lub dowolnego innego)
  • 2 średnie marchewki
  • mały seler
  • 2 pietruszki
  • mała cukinia
  • duża szalotka lub biała cebula
  • woda (ok. 2 – 2,5 l)
  • olej do smażenia
  • 2 garście listków świeżej kolendry

Zupa z kimchi – PRZEPIS:

  1. Przy pomocy odpowiedniej tarczy tnącej do robota kuchennego Magimix zetrzyj cukinię na tarce i przełóż do miski.
  2. Używając tej samej tarczy zetrzyj pozostałe warzywa obrane ze skórki: marchew, seler i pietruszkę.
  3. W głebokiej patelni na odrobinie oleju podsmaż marchew, seler i pietruszkę do momentu, aż warzywa zmiękną i nabiorą smaku. Przełóż je do garnka. Nie przesadzaj z ilością warzyw na patelni – lepiej smażyć je partiami i kolejno przekładać do garnka.
  4. Gdy warzywa będą gotowe, podduś na oleju posiekaną cebulę, po czym dodaj do niej odcedzone z płynu kimchi. Cały płyn dodaj do garnka z zupą. Cebulę z kimchi smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, po czym przełóż do garnka.
  5. Wlej wodę – zupa powinna być gęsta.
  6. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut. Na ostatnie 2-3 minuty przed końcem gotowania dodaj do garnka startą wcześniej surową cukinię.
  7. Zupę możesz podawać od razu, ale jeszcze smaczniejsza jest na drugi dzień. Przed podaniem dodaj listki świeżej kolendry.

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi

Zupa z kimchi