Zupa z kimchi – pyszna i rozgrzewająca.
Jeszcze jeden prosty przepis na wykorzystanie kimchi! Kimchi z brukselki świetnie nadaje się do przygotowania zupy, która w smaku przypomina nasz swojski kapuśniak.
Z uwagi na to, że brukselkę do kimchi drobno poszatkowałem, w ten sam sposób potraktowałem resztę warzyw dodanych do zupy. Warzywa warto wcześniej podsmażyć – dzięki temu szybko miękną i nabierają więcej smaku, a ugotowana z nich zupa jest jeszcze bardziej wyrazista.
Moje domowe kimchi z brukselki jest na tyle pikantne, słone i zdecydowane w smaku, że pełni tu również rolę złożonej przyprawy, dlatego nie dodaję żadnych innych przypraw ponad to, czym wcześniej doprawiłem kimchi. Z tych samych względów nie ma potrzeby używać bulionu – wystarczy sama woda, do której kimchi odda bogactwo swego słono-ostrego smaku. Nie ma przeszkód, by dodać do zupy inne warzywa niż podane w przepisie, np. ziemniaki, bataty, fenkuł czy jarmuż. W mojej wersji chodzi o prostotę, głównym bohaterem ma tu być jesienno-zimowe brukselkowe kimchi. Zupa jest najsmaczniejsza na drugi, a nawet na trzeci dzień, dlatego warto ugotować jej więcej.
Czytaj też: Jak jeść kimchi – przepisy na śniadania, obiady i kolacje
Zupa z kimchi – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- ok. 700 g kimchi z brukselki (lub dowolnego innego)
- 2 średnie marchewki
- mały seler
- 2 pietruszki
- mała cukinia
- duża szalotka lub biała cebula
- woda (ok. 2 – 2,5 l)
- olej do smażenia
- 2 garście listków świeżej kolendry
Zupa z kimchi – PRZEPIS:
- Przy pomocy odpowiedniej tarczy tnącej do robota kuchennego Magimix zetrzyj cukinię na tarce i przełóż do miski.
- Używając tej samej tarczy zetrzyj pozostałe warzywa obrane ze skórki: marchew, seler i pietruszkę.
- W głebokiej patelni na odrobinie oleju podsmaż marchew, seler i pietruszkę do momentu, aż warzywa zmiękną i nabiorą smaku. Przełóż je do garnka. Nie przesadzaj z ilością warzyw na patelni – lepiej smażyć je partiami i kolejno przekładać do garnka.
- Gdy warzywa będą gotowe, podduś na oleju posiekaną cebulę, po czym dodaj do niej odcedzone z płynu kimchi. Cały płyn dodaj do garnka z zupą. Cebulę z kimchi smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, po czym przełóż do garnka.
- Wlej wodę – zupa powinna być gęsta.
- Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut. Na ostatnie 2-3 minuty przed końcem gotowania dodaj do garnka startą wcześniej surową cukinię.
- Zupę możesz podawać od razu, ale jeszcze smaczniejsza jest na drugi dzień. Przed podaniem dodaj listki świeżej kolendry.