Suszone pomarańcze i inne cytrusy.
Suszone pomarańcze i inne cytrusy to nie tylko fajny aromatyczny dodatek do herbaty, ale też wdzięczna dekoracja o wielu zastosowaniach. Wypełniają dom pięknym aromatem, a do tego świetnie wyglądają w zestawieniu z gałązkami iglaków. Powieś je na choince, przewlekając suszone plasterki oldschoolowym sznurkiem, dodaj do stroików, użyj jako dekoracji świątecznego stołu i prezentów.
Jak ususzyć cytrusy? Można, jak za dawnych lat, suszyć je w piecu czy na kaloryferze, ale zdecydowanie wygodniej skorzystać z dehydratora.
Dehydrator – czyli suszarka do żywności – to urządzenie, które potrafi zdziałać cuda. Suszyć w nim można prawie wszystko: owoce, warzywa, zioła, grzyby, żółtka jaj (rewelacja!), a nawet owoce morza, ryby i mięso. Z każdego z tych surowców dehydrator pozwala uzyskać coś, czego nie da się osiągnąć w procesie tradycyjnego gotowania, duszenia, smażenia czy pieczenia. Można w nim zrobić również dietetyczne fit-batony, chleb, ciastka bakaliowe, naleśniki z samych owoców, krówki z daktyli, suszone pomidory, chipsy czy pudry owocowe lub puder z grzybów. Każdy z tych produktów przygotowany z użyciem dehydratora jest też nieporównanie zdrowszy niż to samo z piekarnika, ponieważ suszarka do żywności operuje w niższych temperaturach. Komplet informacji o tym, jak działa dehydrator, jakie ma zalety oraz na co należy zwrócić uwagę przy zakupie znajdziesz w tym wpisie.
Suszenie cytrusów w dehydratorze to najprostsza, najwygodniejsza i najbardziej efektywna metoda, ponieważ cały proces przebiega szybko i bezpiecznie, w zamkniętej komorze urządzenia. Owoce nie kurzą się, nie są narażone na zmieniające się warunki atmosferyczne, nie chłoną wilgoci z otoczenia, nie budzą zainteresowania ewentualnych owadów, a po upływie zadanego czasu suszenia są idealnie ususzone i gotowe do użycia. Nie ma ryzyka, że przypalą się (co może mieć miejsce w razie suszenia w piekarniku) albo że odłożone na później zaczną na przykład pleśnieć, co bywa problemem przy innych, bardziej chałupniczych sposobach sprzed ery dehydratorów. Niektórzy suszą cytrusy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, w niskiej temperaturze – ta metoda, choć może wydawać się niezłym pomysłem, znacząco obniża żywotność piekarnika.
Suszone pomarańcze lub inne cytrusy – SKŁADNIKI:
- tyle cytrusów, by zapełnić wszystkie tace dehydratora (idealnym materiałem do suszenia, kiszenia i marynowania są cytrusy z upraw organicznych, które coraz łatwiej można zamówić online)
Do suszenia świetnie nadają się nie tylko pomarańcze, ale również limonki, bergamotki, cytryny, grejpfruty i wszelkie inne cytrusowe mieszańce. Dla podbicia aromatów w plastry cytrusów możesz powtykać goździki.
Suszone pomarańcze lub inne cytrusy – PRZEPIS:
- Dokładnie wyszoruj owoce, po czym pokrój je w ok. 1 cm plastry i ułóż jednowarstwowo na tacach dehydratora, tak by na siebie nie nachodziły. Powietrze powinno swobodnie krążyć wokół zawartości tac.
- Susz w temperaturze 60 stopni C przez ok. 13-14 godzin.
- Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Suszone plastry cytrusów przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują dekoracyjną żywotność przez co najmniej kilka lat, choć z każdym kolejnym rokiem ich aromat nieco słabnie.
Cytrusy ususzyłem w dehydratorze Zyle Express II.
Teraz ten i różne inne produkty kupisz w e-sklepie Ronic z rabatami do 60%!
Najważniejsze cechy tego modelu to:
- Timer działający do 99 godzin, dzięki czemu można programować pożądany czas suszenia, po upływie którego suszarka automatycznie się wyłącza (poprzedni model trzeba było wyłączać ręcznie, co istotnie utrudniało korzystanie z maszyny od poniedziałku do piątku, kiedy jesteśmy w pracy),
- Większa pojemność (6 dużych metalowych tac, które mieszczą do 5 kg surowca),
- Tace z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które można myć w zmywarce (poprzedni model miał tace z plastiku),
- Podtrzymywanie ciepła – to bardzo fajna funkcja, która przydaje się szczególnie wtedy, gdy proces suszenia kończy się kiedy nie ma nas w domu,
- Program dwustopniowy, który pozwala programować suszarkę na wyższą temperaturę na początku procesu suszenia, po czym automatycznie przejść w tryb pracy na niższej temperaturze, by dokończyć proces suszenia w sposób dokładny i nie wpływając negatywnie na jakość finalnego produktu (w poprzednim modelu trzeba było kontrolować czas suszenia w wyższej temperaturze, po czym w odpowiednim momencie ręcznie przestawić ją na niższy poziom),
- Lepszej jakości materiały, z których wykonane są elementy ruchome – stalowe tacki, szklane drzwiczki (w poprzednim modelu były plastikowe i bez zawiasów, czyli wsuwne),
- Idealnie przezroczyste drzwiczki, co pozwala monitorować proces suszenia bez konieczności wstrzymywania pracy i otwierania urządzenia,
- Tryb szybki i wolny, który pozwala włączyć suszenie szybkie, po czym automatyczne przełączyć się w tryb wolny,
- Dwa wentylatory i elementy grzewcze, dzięki czemu suszenie żywności przebiega jeszcze szybciej, a temperatura rozkłada się bardziej równomiernie,
- Cicha praca, dzięki sprężynowym tłumikom drgań rozciągniętym wokół osi wentylatora,
- Możliwość programowania zarówno w stopniach Celsjusza, jak i Fahrenheita – to, wbrew pozorom, bardzo przydatne dla tych, którzy korzystają z amerykańskich przepisów na użycie dehydratora (a jest ich w necie najwięcej).