- 1 kalafior
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1-2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 8 kromek chleba
- kawałek gorgonzoli
- pieprz, sól
- ziele angielskie
- 3 liście laurowe
- tabasco
- sos Worcestershire
Wspominałem już kiedyś, że kalafior doskonale nadaje się do zup.
Na przykład do takiej – PRZEPIS na zupę-krem z kalafiora.
Pomysł na użycie w tym przepisie kromek chleba z dodatkiem sera zaczerpnąłem od Jamie Olivera, postanowiłem jednak zupę odchudzić, uprościć i generalnie przygotować całkiem po swojemu. Wykorzystałem domowy chleb z dodatkiem amarantusa*. Można rzecz jasna użyć innego dowolnego pieczywa.
1. W niewielkim garnku zagotujcie trochę wody i wrzućcie do niej pokrojoną w kostkę łodygę kalafiora oraz najładniejsze liście, pokrojonego w plasterki selera naciowego oraz liście laurowe wraz ze szczyptą soli. Gotujcie pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa całkowicie zmiękną.
2. Na patelni duście posiekaną cebulę i czosnek oraz utartych w moździerzu kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu – przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
3. Do gotującego się bulionu wrzućcie różyczki kalafiora i cebulę.
4. Odcedźcie łodygę i liście kalafiora oraz selera, wyciągnijcie liście laurowe i przerzućcie warzywa z powrotem do garnka. Praską rozgniećcie je na puree i dodajcie do zupy.
5. Gotujcie zupę ok. 15 minut, aż kalafior będzie miękki.
6. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni i opieczcie kromki chleba w tosterze.
7. Na każdej kromce rozłóżcie pokruszoną gorgonzolę i palcami lekko wciśnijcie ser w chleb, żeby dobrze się trzymał.
8. Na dnie żaroodpornych miseczek ułóżcie po dwie kromki chleba, wlejcie porcje zupy i przykryjcie ją dwoma kolejnymi kromkami. Jeśli chcecie, by zupa była lżejsza, użyjcie sera tylko do kromek stanowiących górną warstwę dania.
9. Całość skropcie porządnie tabasco oraz sosem Worcestershire i wstawcie do piekarnika na środkowy poziom na 20 minut.
10. Gotową zupę posypcie szczyptą suszonej mięty.
Smacznego!
*Chleb amarantusowy (mąka pszenna, mąka żytnia, ekspandowane ziarno amarantusa, suchy zakwas, sól, drożdże, woda) – upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)
uwielbiam kalafior (: gotowany na parze, kotlety z kalafiora i zupy (: zachowałam ten przepis i ta zupa wejdzie na stałe do menu w sezonie kalafiorowym (:
Social Media is becoming one of the most import parts of marketing strategy, because it’s the best way to communicate with your customers. You can know their likes and dislikes, and you can solve their problems as soon as possible. As a customer, I also like to see the comments on a product on social media, because I think it’s more credible than the advertisement.
http://allin1panel.com/blog/sell-social-media-marketing/