- 250 g ricotty
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- laska wanilii
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- jogurt grecki
- dżem jagodowy
To śniadanie doskonałe :-)
Dziś przepis na pyszne placki, które można podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Do ich przygotowania w ten sposób zainspirowała mnie Veerle de Pooter.
1. W mikserze wymieszajcie ser, mleko i żółtka, aż składniki dobrze się połączą.
2. Zmniejszcie prędkość mieszania. Przetnijcie wzdłuż laskę wanilii i ziarenka z wewnątrz dodajcie do masy, razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszajcie, aż ciasto będzie gładkie.
3. Ubijcie białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
4. Delikatnie, przy pomocy silikonowej łopatki, wmieszajcie białka do ciasta.
5. Smażcie placki z obydwu stron (ok. 1-2 minut z każdej strony).
6. Na gotowe placki wyłóżcie porcję jogurtu oraz dżemu jagodowego (lub innego, zgodnie z upodobaniami).
Smacznego!
świetne te placuszki :)