• 250 g ricotty
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • laska wanilii
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • jogurt grecki
  • dżem jagodowy

To śniadanie doskonałe 🙂

Dziś przepis na pyszne placki, które można podać z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Do ich przygotowania w ten sposób zainspirowała mnie Veerle de Pooter.

1. W mikserze wymieszajcie ser, mleko i żółtka, aż składniki dobrze się połączą.

2. Zmniejszcie prędkość mieszania. Przetnijcie wzdłuż laskę wanilii i ziarenka z wewnątrz dodajcie do masy, razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Mieszajcie, aż ciasto będzie gładkie.

3. Ubijcie białka z odrobiną soli na sztywną pianę.

4. Delikatnie, przy pomocy silikonowej łopatki, wmieszajcie białka do ciasta.

5. Smażcie placki z obydwu stron (ok. 1-2 minut z każdej strony).

6. Na gotowe placki wyłóżcie porcję jogurtu oraz dżemu jagodowego (lub innego, zgodnie z upodobaniami).

Smacznego!