- 8 kromek dobrego chleba (tu chleb pszenno-żytni na zakwasie z 90% mąki pszennej i 10% żytniej)
- ok. 300 g malin
- miód gryczany
- 2 jajka
- szklanka mleka
Dziś mam dla Was kolejną wersję przepisu na francuskie tosty.
Tym razem ich bazą nie jest jednak słodka chałka, a pszenno-żytni chleb na zakwasie. Maliny doskonale pasują do pain perdu, a wyrazisty w smaku gryczany miód nadaje całości przyjemnej słodyczy. Obłęd i szaleństwo w jednym ;-)
1. Pokrójcie chleb na 8 grubszych kromek.
2. W misce starannie rozgniećcie widelcem większość malin.
3. W płaskim naczyniu o dość wysokich ściankach rozbełtajcie jajka, dodajcie mleko i dokładnie wszystko wymieszajcie.
4. Kromkę chleba polejcie łyżeczką miodu, nałóżcie porcję rozgniecionych malin i dokładnie przyciśnijcie drugą kromkę, tworząc kanapkę. W ten sposób powstaną 4 sztuki.
5. Kanapki dokładnie namoczcie z każdej strony w jajkach z mlekiem i smażcie na maśle na rozgrzanej patelni, do momentu, aż ładnie się zrumienią z obydwu stron.
6. Gotowe kromki polejcie miodem i udekorujcie malinami.
Smacznego!
smakowite tosty:)
a jak z malinami to biorę w ciemno
Mniam mniam