• 8 kromek dobrego chleba (tu chleb pszenno-żytni na zakwasie z 90% mąki pszennej i 10% żytniej)
  • ok. 300 g malin
  • miód gryczany
  • 2 jajka
  • szklanka mleka

Dziś mam dla Was kolejną wersję przepisu na francuskie tosty.

Tym razem ich bazą nie jest jednak słodka chałka, a pszenno-żytni chleb na zakwasie. Maliny doskonale pasują do pain perdu, a wyrazisty w smaku gryczany miód nadaje całości przyjemnej słodyczy. Obłęd i szaleństwo w jednym 😉

1. Pokrójcie chleb na 8 grubszych kromek.

2. W misce starannie rozgniećcie widelcem większość malin.

3. W płaskim naczyniu o dość wysokich ściankach rozbełtajcie jajka, dodajcie mleko i dokładnie wszystko wymieszajcie.

4. Kromkę chleba polejcie łyżeczką miodu, nałóżcie porcję rozgniecionych malin i dokładnie przyciśnijcie drugą kromkę, tworząc kanapkę. W ten sposób powstaną 4 sztuki.

5. Kanapki dokładnie namoczcie z każdej strony w jajkach z mlekiem i smażcie na maśle na rozgrzanej patelni, do momentu, aż ładnie się zrumienią z obydwu stron.

6. Gotowe kromki polejcie miodem i udekorujcie malinami.

Smacznego!