Jak zrobić muesli w minutę?
Mieszanek muesli o właściwym składzie, czyli zawierających tylko ziarna zbóż i bakalie (bez cukru), jest na rynku niewiele, a jeśli są, to przeważnie dość drogie. Przykład? Dorset Cereals, niektóre mieszanki Jordans, od pewnego czasu polskie Sante bez cukru (wspomniane TUTAJ), a poza tym część mieszanek (niestety nie wszystkie), sprzedawanych jako bio /organiczne.
Jak przygotować własne, zdrowe muesli w domu?
Są dwie opcje:
Pierwsza – błyskawiczna
Płatki owsiane albo mieszankę różnych ziaren zbóż, a do tego dowolne pestki, orzechy, owoce suszone i świeże (sezonowe) mieszamy, po czym dodajemy jogurt albo maślankę, i gotowe:
Druga – trochę bardziej złożona
Jeśli macie więcej czasu, możecie skorzystać z przepisów o nieco wyższym poziomie skomplikowania, w których ziarna z dodatkami zapieka się w piekarniku. Kilka wersji takiego muesli pojawiło się już na blogu, np.:
Smacznego!
Mmm… Smakowicie :)
Dobre jest