Fasolka szparagowa – takiej jeszcze nie jadłaś!
Mam wrażenie, że niemal wszystko smakuje lepiej, gdy dodać do tego kiszoną cytrynę :-) Kiszone cytryny, które w prosty sposób możesz zrobić samodzielnie w domu (przepis) szczególnie dobrze sprawdzają się w takich pastach jak ta, którą przygotowałem na potrzeby poniższego dania.
Pasta z kiszonej cytryny jest wyrazista i ostra w smaku. Znakomicie komponuje się z warzywami typu fasolka szparagowa, bób, groszek cukrowy, zielony groszek czy pieczone ziemniaki.
Danko jest bajecznie proste w przygotowaniu. Nawet jeżeli nie masz pod ręką blendera ręcznego, wszystkie składniki możesz z grubsza rozetrzeć w moździerzu. Oldschoolowe metody mają to do siebie, że wymagają minimalnych nakładów i są niezawodne ;-) Nie dodaję soli ani pieprzu, ponieważ kiszona cytryna jest wystarczająco słona, a chilli – ostre.
Fasolka szparagowa z kiszoną cytryną – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 400 g młodej zielonej fasolki szparagowej, bezwłóknistej
- 1 kiszona cytryna z tego przepisu
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli (tu: żółte)
- mała garść listków kolendry wraz z łodyżkami
- sok z 1 cytryny lub limonki
- 2 kopiaste łyżeczki kurkumy, świeżo startej lub sproszkowanej
- 1 kopiasta łyżeczka białej gorczycy
- olej do smażenia
- trochę listków kolendry do dekoracji
- (opcjonalnie) kwiaty musztardowca do dekoracji, mogą być również np. kwiaty kolendry lub czosnku niedźwiedziego
Fasolka szparagowa z kiszoną cytryną – PRZEPIS:
- Przygotuj fasolkę: odetnij końcówki i przepłucz ją.
- Przy pomocy ręcznego blendera krótko zmiksuj kiszoną cytrynę, czosnek, chilli (możesz wcześniej usunąć pestki), kolendrę oraz sok z cytryny. Dodaj kurkumę i miksuj jeszcze przez chwilę.
- W dużej patelni rozgrzej olej, zmniejsz gaz, po czym dodaj gorczycę. Po chwili, gdy gorczyca zacznie strzelać, dodaj fasolkę i dokładnie wymieszaj, tak by strączki pokryły się gorczycą. Wlej odrobinę wody, przykryj patelnię i smaż całość przez około 2-3 minuty.
- Następnie dodaj pastę z kiszonej cytryny i dokładnie wymieszaj. Jeżeli pasta będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody. Przykryj patelnię i smaż całość przez około 2-3 minuty.
- Gotowa fasolka powinna być miękka, ale nie przeciągnięta. Czas smażenia zależy od rodzaju i wieku fasolki (młoda usmaży się szybciej). W razie potrzeby smaż dłużej, ewentualnie dolewając po trochu wody, by sos nie zaczął przywierać do dna patelni.
- Przed podaniem posyp fasolkę listkami kolendry i kwiatami musztardowca.