Jak zrobić muesli w minutę?

Mieszanek muesli o właściwym składzie, czyli zawierających tylko ziarna zbóż i bakalie (bez cukru), jest na rynku niewiele, a jeśli są, to przeważnie dość drogie. Przykład? Dorset Cereals, niektóre mieszanki Jordans, od pewnego czasu polskie Sante bez cukru (wspomniane TUTAJ), a poza tym część mieszanek (niestety nie wszystkie), sprzedawanych jako bio /organiczne.

Jak przygotować własne, zdrowe muesli w domu?

Musli w minutę_02

Są dwie opcje:

Pierwsza – błyskawiczna

Płatki owsiane albo mieszankę różnych ziaren zbóż, a do tego dowolne pestki, orzechy, owoce suszone i świeże (sezonowe) mieszamy, po czym dodajemy jogurt albo maślankę, i gotowe:

Musli w minutę_01

Druga – trochę bardziej złożona

Jeśli macie więcej czasu, możecie skorzystać z przepisów o nieco wyższym poziomie skomplikowania, w których ziarna z dodatkami zapieka się w piekarniku. Kilka wersji takiego muesli pojawiło się już na blogu, np.:

muesli czekoladowe

Muesli kakaowe_06

z morwą i jagodami inkaskimi

Muesli z morwą_02

z bakaliami

Muesli z miodem i bakaliami_08

miodowe z czarnym sezamem

Muesli z czarnym sezamem_01

Smacznego!

Musli w minutę_05