• 200 g długiego makaronu (tu: Fusilli di Napoli)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub habanero)
  • 8 filecików anchois
  • 2 kromki dobrego pieczywa (np. ciabatta)
  • trochę parmezanu
  • oliwa extra vergine

Prostota kluczem do sukcesu? Przepisy takie jak ten w pełni tego dowodzą.

Punktem wyjścia dla tego przepisu był klasyczny makaron aglio, olio e peperoncino, który postanowiłem nieco urozmaicić. Poza czosnkiem i chilli, dodatkowego smaku i aromatu nadały oliwie fileciki anchois. Połączenie chleba z makaronem nie jest we Włoszech niczym nadzwyczajnym, stąd pomysł, by wykorzystać tu również niewielki kawałek dobrej ciabatty. Podsmażony chleb nieco nasiąka aromatyczną oliwą. Pyszne, polecam!

1. Ugotujcie makaron al dente w osolonej wodzie.

2. W tym czasie podsmażcie na oliwie (w głębokiej patelni) czosnek i papryczkę. Uważajcie, by nie rozgrzać patelni zbyt mocno, w przeciwnym razie oliwa zacznie dymić.

3. Dodajcie anchois i smażcie, mieszając, aż się rozpadną. Gdy czosnek będzie już odpowiednio podsmażony i miękki, dodajcie pokruszone lub pokrojone na niewielkie kawałki pieczywo i jeszcze chwilę podsmażcie, wciąż mieszając, aż chleb nieco się podgrzeje. Nie dodawajcie chleba na patelnię zbyt wcześnie, ponieważ wówczas od razu zaabsorbuje on całą oliwę i trzeba będzie jej dolać.

4. Ugotowany makaron odcedźcie i przełóżcie na patelnię, wlejcie trochę oliwy i dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki.

5. Wyłóżcie makaron na talerze i udekorujcie płatkami parmezanu (płatki łatwo zrobicie z dobrej jakości parmezanu przy użyciu noża do sera).

Smacznego!

Makaron z chlebem L_08