• 4 duże pieczarki portabello
  • pół pęczka pietruszki
  • kilka suszonych pomidorów
  • 120 g sera feta
  • pieprz
  • suszone chilli
  • 4 cykorie
  • łyżeczka musztardy
  • pół cytryny
  • oliwa extra vergine

Pieczarki portabello świetnie nadają się do pieczenia i grillowania, ale możecie użyć również zwykłych pieczarek o dużych kapeluszach. Można podać je z sałatką na przykład na bazie szpinaku, albo, jak w tym przypadku – z grillowaną cykorią. Przyrządzoną w ten sposób cykorię można z kolei podać także do białego mięsa lub ryby.

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Usuńcie skórę z pieczarek, jeśli trzeba oczyśćcie je z ziemi i wykręćcie z nich nóżki. Odkrójcie z nóżek końcówki, posiekajcie je na drobne kawałki i przesypcie do miski. Dodajcie drobno posiekaną pietruszkę, suszone pomidory, pokruszony ser i przyprawy. Następnie, dodajcie oliwę i łyżką połączcie całość w jedną masę. Nadziejcie pieczarki pastą i wstawcie do piekarnika na ok. 15 minut.

W tym czasie, rozgrzejcie patelnię grillową i smażcie z obydwu stron przekrojone wzdłuż cykorie. Przygotujcie sos do cykorii: na bazie musztardy, oliwy z oliwek i cytryny. Cykoria będzie gotowa, gdy zmięknie i pojawią się na niej brązowe paski. Zdejmijcie je z patelni i podawajcie razem z upieczonymi pieczarkami – w całości, albo pokrojone na 2-3 mniejsze kawałki i polane sosem.