• kilka kromek dobrego razowca na zakwasie
  • owcza ricotta (250 g)
  • pół słoika wiśni z rumem ETERNO
  • pół słoika ananasa z wanilią ETERNO
  • przyprawa do ciast Hambleden
  • płatki migdałowe

Dziś na śniadanie kanapki z ricottą – na słodko.

1. Chleb kroimy na kromki, a następnie – po skosie – na pół.

2. Każdą kromkę pokrywamy dość grubą warstwą owczej ricotty*, a na ser nakładamy, odpowiednio, aromatyczne pijane wiśnie lub mocno waniliowe kawałki ananasa.

3. Kanapki można dodatkowo skropić owocowym sosem ze słoika, wiśnie posypać płatkami migdałów, a ananasy „doprawić” cynamonem albo, tak jak tu, organiczną mieszanką przypraw do ciast (Hambleden).

Smacznego!

*Owcza ricotta „DEL BRIGANTE”. Skład: mleko owcze, podpuszczka, sól, kwas mlekowy. Waga: 250 g. Znakomita, idealnie kremowa, ricotta z mleka krowiego nie wytrzymuje z nią porównania.