- kilka kromek dobrego razowca na zakwasie
- owcza ricotta (250 g)
- pół słoika wiśni z rumem ETERNO
- pół słoika ananasa z wanilią ETERNO
- przyprawa do ciast Hambleden
- płatki migdałowe
Dziś na śniadanie kanapki z ricottą – na słodko.
1. Chleb kroimy na kromki, a następnie – po skosie – na pół.
2. Każdą kromkę pokrywamy dość grubą warstwą owczej ricotty*, a na ser nakładamy, odpowiednio, aromatyczne pijane wiśnie lub mocno waniliowe kawałki ananasa.
3. Kanapki można dodatkowo skropić owocowym sosem ze słoika, wiśnie posypać płatkami migdałów, a ananasy „doprawić” cynamonem albo, tak jak tu, organiczną mieszanką przypraw do ciast (Hambleden).
Smacznego!
*Owcza ricotta „DEL BRIGANTE”. Skład: mleko owcze, podpuszczka, sól, kwas mlekowy. Waga: 250 g. Znakomita, idealnie kremowa, ricotta z mleka krowiego nie wytrzymuje z nią porównania.
Super kanapki, uwielbiam podobne z białym serem i domowym dżemem truskawkowym „napakowanym” owocami!
A u mnie dziś przepis na domowy razowy chlebek pełnoziarnisty! Zaptraszam, bo super pasuje do tych kanapek:
http://zyciewapetycie.blogspot.com/2012/10/chleb-zurawinowo-sonecznikowy-na.html
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Super kanapki, uwielbiam podobne z białym serem i domowym dżemem truskawkowym „napakowanym” owocami!
A u mnie dziś przepis na domowy razowy chlebek pełnoziarnisty! Zapraszam, bo super pasuje do tych kanapek :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Pomysł prosty, a przepyszny. Mniam! :-)
Wciągnąłbym cały talerz
Gdyby ktoś mi dziś przyniósł takie kanapeczki do łóżka, byłoby miło, heh