Lody kokosowe z trzech składników.
Lody kokosowe dzielą się na prawdziwe albo nie :-) I albo się je lubi albo nie ;-)
To przepis na lody w starym stylu, ale o odnowionym, uzdrowionym i uproszczonym składzie. Gęste, kremowe, intensywnie kokosowe, pełne chrupiących pod zębami wiórków kokosowych, a jednocześnie wegańskie i bez cukru. Lista składników to tylko śmietanka kokosowa, wiórki kokosowe i erytrytol, czyli niewinne słodzidło, które jest świetnym zamiennikiem cukru. O erytrytolu wspominałem niedawno przy okazji innych przepisów (tutaj oraz tutaj), dlatego zainteresowanych odsyłam do ww. linków.
Lody kokosowe to konkretny deser, którym w upalny dzień – zwłaszcza w połączeniu z większą porcją owoców – można się po prostu najeść. A jednocześnie są tak skomponowane, że nie powinny wywoływać żadnych wyrzutów sumienia.
Inspiracją dla tego pomysłu są gęste i kremowe lody kokosowe pełne wiórków kokosowych, serwowane w Puro e Bio Heladeria w Sewilli. To bezwzględnie najlepsza lodziarnia w stolicy Andaluzji. We własnym zakresie wyrabia naturalne lody i sorbety, które są nie tylko przepyszne, ale i zdrowe (na mleku ryżowym, bez cukru, wegańskie i bezglutenowe). Więcej na jej temat przeczytasz w tym wpisie.
W razie potrzeby śmietankę kokosową możesz zastąpić mlekiem kokosowym. Zamiast erytrytolu możesz dodać fruktozę, ksylitol lub cukier. Jeżeli w lodach kokosowych przeszkadzają Ci wiórki i wolisz gładszą strukturę, pomiń je.
Lody kokosowe – SKŁADNIKI:
- 400 g śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego (może być też ewentualnie jogurt kokosowy)
- 75 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki erytrytolu (naturalny zamiennik cukru, który zawiera 0 kalorii); w razie potrzeby dodaj więcej
Lody kokosowe – PRZEPIS:
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj, po czym umieść w misie maszynki do lodów.
- Postępuj zgodnie z instrukcją. Wybierz mrożenie w trybie hard.
- Kiedy maszynka zakończy pracę, przełóż masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki na godzinę.
- Podawaj z dowolnymi sezonowymi owocami i filiżanką dobrej czarnej kawy.
Czy dobrze rozumiem, ze jak potrzymam mleko kokosowe w puszce w lodowce, to to co się oddzieli będzie śmietanką? Tylko wtedy to będzie dużo gęściejsze niż Twoja śmietanka? U mnie w sklepach nie ma takiej śmietanki w puszce :( ile cukru brązowego dodać zamiast erytrolu? Pozdrawiam, przepis kuszący
Cukru możesz dodać tyle samo albo o 1/4 mniej niż erytrytolu, w zależności od tego jak mocno słodkie smaki lubisz. Zamiast śmietanki możesz użyć mleka kokosowego o dobrym składzie (co najmniej 60% kokosa i woda), też będzie OK.
Śmietankę kokosową robi się tak, że kupuje się słoik musu kokosowego. Taki, na którym jest napisane w jakiej proporcji z wodą trzeba rozcieńczać, żeby otrzymać mleko, w jakiej – żeby śmietankę… I postępuje się zgodnie z zawartą tam sugestią. Nie wiem czy FiK gdzieś kupuje śmietankę kokosową, ja się z czymś takim nigdy nie spotkałam, więc jak sobie zechcę zrobić te lody (a skoro tu jestem, to znaczy, że chyba zechcę) to właśnie tak zrobię śmietankę.
Śmietankę kokosową kupuję w sklepie azjatyckim przy Hali Mirowskiej. To mała puszka opisana jako coconut cream. Zawartość: kokos 70%, woda. Ja z kolei pierwszy raz słyszę o musie kokosowym;-) Gdzie to można kupić?