Lody z wyciskarki wolnoobrotowej smakują prawdziwymi owocami.
Wyciskarka wolnoobrotowa Zyle to doskonały wielofunkcyjny pomocnik kuchenny, w którym przygotujesz nie tylko niezliczone kombinacje smakowe soków, musów, koktajli i przecierów z warzyw i owoców (sprawdź: super zdrowy sok z selera naciowego), ale też mleko roślinne z migdałów lub orzechów (mleko z migdałów, mleko z orzechów), kuskus z selera (przepis), masło orzechowe, a nawet pyszne i zdrowe lody!
By zrobić w domu ekspresowy lodowy deser, nie musisz mieć maszynki do lodów. Wystarczy wyciskarka wolnoobrotowa i porcja mrożonych owoców. Wyciskarka Zyle ma w zestawie trzy sita:
- sito do soków (o drobnych oczkach)
- sito do musów i smoothies (o grubych oczkach)
- sito do lodów i sorbetów (homogenizator – sito bez dziurek), o którym warto pamiętać szczególnie w upalne lato, gdy ekspresowe mrożone desery są na wagę złota.
Jak to działa? Po prostu: zamrażasz porcję owoców dobranych tak, by lody miały odpowiedni smak, kolor i konsystencję (coś słodkiego, coś kwaskowatego, coś kolorowego i coś kremowego), po czym montujesz w wyciskarce sito do homogenizacji, przeciskasz przez nie zmrożone owoce i gotowe! Tak przygotowane lody i sorbety możesz jeść od razu albo przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażarki.
Doskonałą bazą lodów z wyciskarki są banany, ponieważ zapewniają im fajną, gęstą i kremową konsystencję, a przy okazji są naturalnym źródłem słodyczy. Dodatkowe słodzidła są tu absolutnie zbędne! Najlepsze efekty daje połączenie słodkich bananów i kwaskowatych malin, porzeczek, truskawek lub jagód, które fajnie przełamują bananową słodycz.
Poniżej podaję ultra łatwy przepis na pyszne lody z bananów i malin oraz kilka innych propozycji połączeń smakowych, które możesz testować i modyfikować wedle własnych upodobań.
Lody z wyciskarki wolnoobrotowej – SKŁADNIKI na ok. litr kremowych lodów (12 sporych gałek):
- 5 bananów (waga samego miąższu, po obraniu bananów ze skóry – ok. 850 g)
- 500 g malin
Lody z wyciskarki wolnoobrotowej – PRZEPIS:
- Dzień wcześniej przygotuj owoce: umyj, obierz ze skóry / wypestkuj / usuń szypułki (jeżeli jest taka potrzeba), podziel na kawałki, rozłóż równomiernie na talerzu lub w pojemniku i wstaw do zamrażarki. Owoce powinny być dobrze zmrożone, ale nie zamarznięte na kamień, dlatego jeżeli mroziły się przez dłuższy czas i mają postać zmrożonej bryły, przed wrzuceniem ich do wyciskarki odstaw je na chwilę, by cząstki owoców dały się oddzielić. Zwykle owoce na lody z wyciskarki mrożę nie dłużej niż 12-15 godzin.
- Zmrożone owoce przeciśnij w wyciskarce przez pełne (niedziurkowane) sito do lodów i sorbetów, wrzucając do podajnika banany i maliny (lub dowolne inne owoce) naprzemiennie, gotowe!
- W razie potrzeby, gotowy zmrożony mus owocowy możesz dodatkowo przemieszać i domrozić w zamrażarce.
- Jeżeli do lodów z wyciskarki chcesz dodać mleko (kokosowe lub dowolne inne) zamroź je w formie kostek i wrzuć do podajnika urządzenia pomiędzy porcjami owoców.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Tak przygotowane lody i sorbety są nie tylko ekspresowe, ultra łatwe i pyszne, ale też:
- w 100% naturalne i czyste – nie ma w nich żadnych konserwantów, sztucznych barwników, zagęstników i tak dalej,
- mniej kaloryczne i nieporównanie zdrowsze niż gotowce – nie zawierają dodatku cukru, syropów i innych sztucznych słodzików – naturalnym źródłem słodyczy są same owoce, to w zupełności wystarcza, natury nie trzeba poprawiać,
- W 100% roślinne i bezglutenowe.
Sprawdź też inne smaki lodów z wyciskarki – podaję składniki na ok. litr lodów:
- 4 banany + 4 żółte brzoskwinie (owoce obrane ze skóry i wypestkowane)
- 4 banany + 500 g truskawek
- 2 banany + 800 g jagód
- 5 bananów + 600 g czerwonej porzeczki
- 5 bananów + 600 g wiśni
- 3 banany + 600 g czarnej porzeczki
- 8 bananów + 4 łyżki surowego kakao do wmieszania w gotowy zmrożony mus bananowy
- 2 banany + 2 mango + 2 garście malin do wmieszania w gotowy zmrożony mus bananowy