Makaron z pieczarkami i kimchi.

Makaron z pieczarkami i kimchi to błyskawiczny, pyszny i sycący roślinny rozgrzewacz, który o tej porze roku – gdy za oknem ciemno, zimno i źle – smakuje najlepiej. To także kolejny fajny patent na użycie kimchi – w ideale kimchi domowej roboty (przepisy na kimchi), ale jeżeli wolisz równie dobrze możesz użyć gotowej ognistej kiszonki.

Przepis wymaga tylko kilku składników, jest szybki i tak łatwy, że poradzi sobie z nim każdy. Danie przyrządzam w woku, ale nie ma przeszkód, by użyć głębokiej patelni. Tatsoi (albo – zamiennie, jeśli go nie masz – pak choi) to świetny zielony dodatek do ostrego makaronu, który dodaje całości świeżości i nieco chrupkości. Dobrze uzupełnia makaron, ale nie jest niezbędny, więc w razie potrzeby po prostu go pomiń.

Uwagi:

  • Celowo nie dodaję innych przypraw – rolę głównej przyprawy pełni tutaj kimchi, które zapewnia intensywną ostrość i słoność, a całość doskonale przełamuje sok z limonki
  • Użyj dowolnego kimchi – szczególnie polecam przepisy na kimchi z dyni, z białej rzodkwi i z rzodkiewki

Makaron z pieczarkami i kimchi

Makaron z pieczarkami i kimchi

Makaron z pieczarkami i kimchi

Makaron z pieczarkami i kimchi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g ryżowego tagliatelle
  • 250 g kimchi z rzodkiewki, dość drobno posiekane
  • 500 g brązowych pieczarek
  • pęczek drobnych tatsoi
  • łyżeczka białego sezamu
  • sos sojowy bezglutenowy
  • garść listków kolendry
  • olej do smażenia
  • limonka do podania

Makaron z pieczarkami i kimchi – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą, by się nie kleił.
  2. W tym czasie rozgrzej mocno w woku trochę oliwy i podsmaż (opłukany wcześniej) tatsoi przez kilkanaście sekund. Na koniec wlej trochę sosu sojowego. Przełóż całość na talerz wraz z sosem i posyp sezamem.
  3. Ponownie mocno rozgrzej natłuszczony wok, dodaj pokrojone pieczarki i smaż, sporadycznie mieszając,  tak by grzyby puściły jak najmniej wody. 
  4. Gdy pieczarki będą już dobrze podsmażone, ale wciąż soczyste, dodaj drobno posiekane kimchi z rzodkiewki (lub dowolne inne) i smaż, mieszając, jeszcze przez chwilę. 
  5. Dodaj ugotowany wcześniej makaron, wymieszaj i smaż do momentu, aż się podgrzeje. Zdejmij wok z ognia i dodaj większość listków kolendry.
  6. Przełóż porcje do misek lub głębszych talerzy, posyp pozostałymi listkami kolendry i podaj z tatsoi.

Makaron z pieczarkami i kimchi

Makaron z pieczarkami i kimchi