• 2 jajka
  • 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • gazowana woda mineralna
  • sól
  • 250 g ricotty
  • 300 - 400 g truskawek
  • trochę ekstraktu waniliowego
  • ocet balsamiczny

Letnie, a zarazem sycące danie z truskawek i naleśników.

Naleśniki z truskawkami to klasyczne zestawienie. Można przygotować je w niestandardowy sposób, jak na przykład W TYM PRZEPISIE albo w bardziej konkretnej wersji – z ricottą.

1. Truskawki pokrójcie na dość drobne kawałki (użyjcie takiej ilości, jaka wam odpowiada, ja lubię, gdy nadzienie jest bardzo wyraźnie truskawkowe), wymieszajcie z ricottą i ekstraktem waniliowym. Zostawcie ok. 10-15 truskawek do sosu.

2. Przygotujcie ciasto na naleśniki – roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wody, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wody, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.

3. Usmażcie naleśniki (z tych proporcji powinno wyjść około 5 naleśników).

4. Na każdy naleśnik wyłóżcie nadzienie i złóżcie go w ćwiartkę.

5. W blenderze zmiksujcie truskawki i dodajcie trochę octu balsamicznego. Gotowym sosem polejcie naleśniki i podawajcie.

Smacznego!

Naleśniki truskawki ricotta L_02