- 2 jajka
- 7 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- gazowana woda mineralna
- sól
- 250 g ricotty
- 300 - 400 g truskawek
- trochę ekstraktu waniliowego
- ocet balsamiczny
Letnie, a zarazem sycące danie z truskawek i naleśników.
Naleśniki z truskawkami to klasyczne zestawienie. Można przygotować je w niestandardowy sposób, jak na przykład W TYM PRZEPISIE albo w bardziej konkretnej wersji – z ricottą.
1. Truskawki pokrójcie na dość drobne kawałki (użyjcie takiej ilości, jaka wam odpowiada, ja lubię, gdy nadzienie jest bardzo wyraźnie truskawkowe), wymieszajcie z ricottą i ekstraktem waniliowym. Zostawcie ok. 10-15 truskawek do sosu.
2. Przygotujcie ciasto na naleśniki – roztrzepcie dwa jajka, dodajcie 3 łyżki mąki i wymieszajcie. Wlejcie tyle wody, by uzyskać płynne ciasto, dodajcie pozostałą mąkę, szczyptę soli i znów tyle wody, by uzyskać płynną naleśnikową konsystencję.
3. Usmażcie naleśniki (z tych proporcji powinno wyjść około 5 naleśników).
4. Na każdy naleśnik wyłóżcie nadzienie i złóżcie go w ćwiartkę.
5. W blenderze zmiksujcie truskawki i dodajcie trochę octu balsamicznego. Gotowym sosem polejcie naleśniki i podawajcie.
Smacznego!
Oba przepisy kuszą, szczególnie, że u mnie truskawek już brak, a jeszcze chętnie by się trochę zjadło! :(
Mega! Obydwa przepisy super, szkoda, że truskawki już na finiszu :/
Czadowe nadzienie!!!
o mamciu, ja chcę chociaż jeden taki naleśnik :)
Witam, czy ricottę można czymś zastąpić?
Tak, np. dowolnym naturalnym twarogiem.