• 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao (tu: Kaoka)
  • 2 łyżki pitnej czekolady wysokiej jakości (tu: Kaoka)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 50 g gorzkiej czekolady (tu: pastylki Callebaut 67%)

Chleb czekoladowy w wydaniu dla leniwców, wyposażonych w maszynę do wypieku chleba.

Jeśli nie macie wypiekacza, skorzystajcie z tego PRZEPISU na chleb czekoladowy.

1. Mąkę przesiejcie przez sito.

2. Do pojemnika dodajcie – w podanej kolejności – wodę, mąkę, gorzkie kakao, pitną czekoladę w proszku, masło, sól i drożdże.

3. Gorzką czekoladę (posiekaną lub w formie pastylek) umieśćcie w dozowniku. Jeśli nie dysponujecie wypiekaczem z automatycznym dozownikiem, dodajcie czekoladę do pojemnika wraz z pozostałymi składnikami.

4. Nastawcie wypiekacz na program podstawowy (1 – wypiek 3-godzinny).

5. Po zakończeniu programu wyjmijcie bochenek z automatu i zostawcie do przestygnięcia.

Chleb* jest wytrawny, nie słodki – jak na chleb przystało.

*upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)

Smacznego!