- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml wody
- 2 łyżki masła
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao (tu: Kaoka)
- 2 łyżki pitnej czekolady wysokiej jakości (tu: Kaoka)
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 50 g gorzkiej czekolady (tu: pastylki Callebaut 67%)
Chleb czekoladowy w wydaniu dla leniwców, wyposażonych w maszynę do wypieku chleba.
Jeśli nie macie wypiekacza, skorzystajcie z tego PRZEPISU na chleb czekoladowy.
1. Mąkę przesiejcie przez sito.
2. Do pojemnika dodajcie – w podanej kolejności – wodę, mąkę, gorzkie kakao, pitną czekoladę w proszku, masło, sól i drożdże.
3. Gorzką czekoladę (posiekaną lub w formie pastylek) umieśćcie w dozowniku. Jeśli nie dysponujecie wypiekaczem z automatycznym dozownikiem, dodajcie czekoladę do pojemnika wraz z pozostałymi składnikami.
4. Nastawcie wypiekacz na program podstawowy (1 – wypiek 3-godzinny).
5. Po zakończeniu programu wyjmijcie bochenek z automatu i zostawcie do przestygnięcia.
Chleb* jest wytrawny, nie słodki – jak na chleb przystało.
*upieczony w wypiekaczu Morphy Richards od Rossi.pl (model 48319)
Smacznego!
WoW! Przepis zapisuję do zrobienia, jest super!