Pieczony butternut z masłem.
Pieczony butternut z masłem to jeszcze jeden fajny pomysł na dynię. Najlepiej upiec ją w naczyniu, które nadaje się do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Ghee podgrzewam z dodatkami, by nabrało więcej smaku i aromatu (zobacz), który na dalszym etapie przechodzi do dyni. W wersji wegańskiej po prostu zrezygnuj z masła – możesz pominąć punkt trzeci przepisu i poprzestać na ułożeniu plasterków dyni w naczyniu oraz skropieniu ich oliwą.
Plasterki dyni powinny być cienkie, ale nie za cienkie – tak, żeby upieczone się nie rozpadały, ani zbyt grube – by w tym samym czasie upiekły się do miękkości. Idealna grubość to około 2 mm. Dynia powinna spędzić w piekarniku tyle czasu, by plasterki idealnie zmiękły i zaczęły ładnie rumienić się od góry.
Pozostałe, niewykorzystane części dyni (z gniazdami nasiennymi) możesz spożytkować w inny sposób, na przykład dodając je do zimowej jarzynowej lub do curry. Kawałki dyni możesz również upiec z przyprawami lub dodać do roślinnego gulaszu.
Pieczony butternut z masłem – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 3-4 dynie butternut średniej wielkości (część bez gniazda nasiennego)
- 2 łyżki ghee (albo masła)
- 4 gałązki estragonu lub rozmarynu
- 1 papryczka chili
- 3 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- duża szczypta soli Maldon
Pieczony butternut z masłem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
- Dynie obierz ze skórki, odkrój części z gniazdem nasiennym. Części bez gniazda nasiennego pokrój w cienkie plasterki o grubości około 2 milimetrów. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny (krajalnicy).
- W naczyniu, które nadaje się do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku (używam żeliwnego garnka do tagine) roztop ghee lub masło. Dodaj 2 gałązki estragonu, papryczkę chili (przekrojoną wzdłuż na pół) i listki laurowe. Możesz dodać także nieobrane ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez kilka minut (zobacz), tak by ghee nabrało smaku. Zdejmij patelnię z ognia, usuń z niej wszystkie dodatki, które miały wzbogacić aromat masła (nie będą już więcej potrzebne). Zlej masło do miseczki.
- W tym samym naczyniu ułóż plastry dyni (garnek jest gorący, uważaj więc, by się nie poparzyć), dodaj listki z dwóch gałązek estragonu, wtykając je między plasterki dyni.
- Polej dynię masłem z pkt 3, oprósz pieprzem i solą.
- Wstaw do piekarnika na około godzinę, gotowe.