Pieczony butternut z masłem.

Pieczony butternut z masłem to jeszcze jeden fajny pomysł na dynię. Najlepiej upiec ją w naczyniu, które nadaje się do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku. Ghee podgrzewam z dodatkami, by nabrało więcej smaku i aromatu (zobacz), który na dalszym etapie przechodzi do dyni. W wersji wegańskiej po prostu zrezygnuj z masła – możesz pominąć punkt trzeci przepisu i poprzestać na ułożeniu plasterków dyni w naczyniu oraz skropieniu ich oliwą.

Plasterki dyni powinny być cienkie, ale nie za cienkie – tak, żeby upieczone się nie rozpadały, ani zbyt grube – by w tym samym czasie upiekły się do miękkości. Idealna grubość to około 2 mm. Dynia powinna spędzić w piekarniku tyle czasu, by plasterki idealnie zmiękły i zaczęły ładnie rumienić się od góry.

Pozostałe, niewykorzystane części dyni (z gniazdami nasiennymi) możesz spożytkować w inny sposób, na przykład dodając je do zimowej jarzynowej lub do curry. Kawałki dyni możesz również upiec z przyprawami lub dodać do roślinnego gulaszu.

Pieczony butternut z masłem

Pieczony butternut z masłem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 3-4 dynie butternut średniej wielkości (część bez gniazda nasiennego)
  • 2 łyżki ghee (albo masła)
  • 4 gałązki estragonu lub rozmarynu
  • 1 papryczka chili
  • 3 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • duża szczypta soli Maldon

Pieczony butternut z masłem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
  2. Dynie obierz ze skórki, odkrój części z gniazdem nasiennym. Części bez gniazda nasiennego pokrój w cienkie plasterki o grubości około 2 milimetrów. Najlepiej użyć do tego celu mandoliny (krajalnicy).
  3. W naczyniu, które nadaje się do używania zarówno na kuchence, jak i w piekarniku (używam żeliwnego garnka do tagine) roztop ghee lub masło. Dodaj 2 gałązki estragonu, papryczkę chili (przekrojoną wzdłuż na pół) i listki laurowe. Możesz dodać także nieobrane ząbki czosnku. Smaż na małym ogniu przez kilka minut (zobacz), tak by ghee nabrało smaku. Zdejmij patelnię z ognia, usuń z niej wszystkie dodatki, które miały wzbogacić aromat masła (nie będą już więcej potrzebne). Zlej masło do miseczki.
  4. W tym samym naczyniu ułóż plastry dyni (garnek jest gorący, uważaj więc, by się nie poparzyć), dodaj listki z dwóch gałązek estragonu, wtykając je między plasterki dyni.
  5. Polej dynię masłem z pkt 3, oprósz pieprzem i solą.
  6. Wstaw do piekarnika na około godzinę, gotowe.

Pieczony butternut z masłem

Pieczony butternut z masłem

Pieczony butternut z masłem