• CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej (typ 00)
  • 130 ml wody mineralnej
  • 4 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 3-4 małe podłużne ziemniaki (tu: młode)
  • 1 papryczka chilli
  • 8-12 filecików anchois
  • 1 mozzarella
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz
  • trochę rozmarynu
  • oliwa extra vergine

Pizza z ziemniakami. To brzmi… pysznie!

Pizza z ziemniakami może wydawać się nieco zaskakującym połączeniem, ale we Włoszech taka wersja nie jest niczym nadzwyczajnym. Używam tu surowych ziemniaków, dlatego ważne jest, by zostały odpowiednio cienko pokrojone. Rezygnuję też w tym przypadku z sosu, ponieważ ma to być prosta i ascetyczna pizza. Spróbujcie, a gwarantuję, że będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni efektem.

1. Przygotujcie ciasto. Ciepłą wodę wymieszajcie z cukrem i drożdżami. Następnie, wlejcie ją do miski z mąką, dodajcie sól i oliwę, i wyróbcie ciasto. Uformujcie kulę, umieśćcie ciasto w misce i przykrytą misę odstawcie w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Można również, jak ja w tym przypadku, użyć maszyny do chleba.

2. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w jak najcieńsze plastry. Najlepiej użyć do tego mandoliny, ale świetnie sprawdzi się też nóż do sera (skorzystałem z drugiej opcji). Plastry dobrze osuszcie papierowym ręcznikiem. Wymieszajcie ziemniaki z oliwą, szczyptą soli, pieprzem, posiekanym rozmarynem i posiekaną papryczką chilli, tak żeby plasterki dobrze pokryły się oliwą i przyprawami.

3. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 250 stopni.

4. Podzielcie ciasto na dwie części, każdą z nich rozwałkujcie na cienki placek.

5. Przełóżcie placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia i odstawcie na 15 minut.

6. Na plackach rozłóżcie plasterki ziemniaków oraz fileciki anchois.

7. Na wierzchu, w przerwach pomiędzy plastrami ziemniaków, rozłóżcie kawałki mozzarelli. Skropcie pizzę oliwą.

8. Wstawcie pizze pojedynczo do piekarnika na środkowy poziom na ok. 8-10 minut. Używam górnej i dolnej grzałki, dolną wyłączam po 3-4 minutach.

9. Gotową pizzę udekorujcie listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

Przed:

Pizza z ziemniakami L_02

W piecu:

Pizza z ziemniakami L_04

Po:

Pizza z ziemniakami L_15