Sałatka z dynią i serem Luis Trenker.

Luis Trenker to wspaniały dojrzewający ser z Alto Adige (Południowy Tyrol), którym niezmiennie się zachwycam. Ma niezwykły słodkawy smak z mocnymi nutami kakao, kawy i karmelu, przez co przypomina norweski Brun Undredal. Produkowany jest od niedawna, na rynek europejski trafił dopiero w 2017 roku, w Polsce pojawił się w 2019, ale historia samej marki Luis Trenker (odzieżowej, btw) liczy znacznie więcej lat. Trenker to najbardziej nietuzinkowy włoski ser, jaki kiedykolwiek udało nam się kupić w Polsce. Dobrze, że wciąż jakoś trzymają się małe sklepiki, sprowadzające fajne produkty poza spożywczym mainstreamem.

Trenker smakuje tak doskonale, że wzniesie na wyższy poziom wszystko, do czego tylko go dodasz. Tarta, omlet, sałatka, sos, talerz serów. W każdym daniu i na każdym talerzu Luis Trenker będzie grał pierwsze skrzypce.

Do sałatki z dynią możesz upiec całą dynię, a wykorzystać tylko specjalnie odkrojone wcześniej kawałki. Luis Trenker ma wyraźnie kawowo-karmelowy posmak, stąd dodatek ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, choć przyprawy te sprawdzą się również wraz z innym dojrzałym serem. Moim zdaniem, Butternut jest do tej sałatki najlepszym wyborem, ponieważ z tej odmiany dyni najłatwiej wykroić tak ładne kawałki, ale w razie potrzeby użyj innej, którą lubisz. Generalnie, pieczona dynia jest świetna do sałatek w nieskończonej ilości wariantów, dlatego tak wiele mam na nie przepisów 😉

Sałatka z dynią

Sałatka z dynią

Sałatka z dynią

Sałatka z dynią i serem Luis Trenker – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 50 g rukoli (mogą być inne zioła – np. roszponka, musztardowiec, rukiew)
  • pół dyni Butternut (najlepiej część bez gniazda nasiennego)
  • 50+ g sera Luis Trenker na porcję (łącznie 100 – 200 g)
  • po pół łyżeczki pieprzu, ziela angielskiego, nasion fenkułu, roztartych w moździerzu
  • świeżo starta gałka muszkatołowa, ilość wedle uznania
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Sałatka z dynią i serem Luis Trenker – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Przekrój butternuta w poprzek na dwie części. Część z gniazdem nasiennym odłóż na później lub przeznacz do innego dania (możesz upiec całość za jednym podejściem). Kawałek butternuta bez gniazda nasiennego przekrój wzdłuż na dwie połówki, a następnie od środka każdej połówki odkrój plaster dyni o grubości ok. 1,5 cm.
  3. Obtocz kawałki dyni w oliwie, przyprawach rozgniecionych w moździerzu i szczypcie gałki muszkatołowej.
  4. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.
  5. Na talerzach rozłóż rukolę, po czym wyłóż na nią po kawałku upieczonej dyni. Dodaj ser. Całość skrop oliwą i posyp świeżo startą gałką muszkatołową.

Czytaj też: Jaka dynia do czego?

Sałatka z dynią

Sałatka z dynią