Sałatka z malinami.

Są tacy, to nie żart, dla których… sałatki są nudne. Ja z kolei zdecydowanie należę do tych, którzy są po przeciwnej stronie barykady. Uwielbiam sałatki, ponieważ taka forma komponowania warzyw i owoców pozwala kreatywnie eksponować cały szereg świeżych, sezonowych składników, i to dosłownie o każdej porze roku. Kiedy tworzysz sałatkę, właściwie nic Cię nie ogranicza. Możesz pozwolić sobie na wszystko, cokolwiek podpowie Ci wyobraźnia, dowolnie łączyć smaki, produkty, faktury; sprawdzać, poprawiać, dodawać i odejmować. Posługując się naprawdę prostymi środkami łatwo uzyskać spektakularny efekt. Nieważne, czy będzie to prosta, domowa sałatka z kilku składników czy artystyczne cudeńko z gwiazdkowej restauracji, sałatka zawsze oddaje warzywom i owocom należne im – kluczowe – miejsce. Sałatki są przepyszne, piękne i kolorowe. Cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. To coś, czego po prostu nie sposób nie polubić. A październik to czas, kiedy sałatki z najlepszych jesiennych składników niemal komponują się same.

Uwagi:

  • Jeżeli nie lubisz świeżych fig lub nie masz do nich dostępu, zamień je na śliwki.
  • Timur to wspaniały nepalski pieprz o charakterystycznym cytrusowym, lekko cierpkim smaku.

Sprawdź też inne przepisy z figami i malinami.

Sałatka z malinami

Sałatka z malinami, figami i cykorią – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 150 g czerwonej cykorii
  • ok. 120 g malin
  • 6-8 świeżych fig 
  • trochę Pecorino lub innego twardego dojrzałego sera (może być Parmigiano Reggiano, Grana Padano, etc.)
  • jadalne stokrotki w dowolnej ilości (mogą być też bratki, nasturcje, etc.)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu nepalskiego (Timur)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu (tu: kasztanowy)
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
  • oliwa extra vergine

Sałatka z malinami, figami i cykorią – SKŁADNIKI:

  1. Cykorię podziel na pojedyncze listki i rozłóż na talerzach. 
  2. Dodaj pokrojone na ćwiartki figi, maliny w całości oraz pokruszony ser.
  3. Całość skrop oliwą, miodem i octem balsamicznym oraz oprósz pieprzem rozgniecionym wcześniej w moździerzu.
  4. Na koniec do każdej porcji dodaj po kilka lub kilkanaście stokrotek.

Powyższy przepis przygotowałem dla Magazynu Kuchnia (publikacja w nr 06-07/2019)

Sałatka z malinami