Sałatka z malinami.
Są tacy, to nie żart, dla których… sałatki są nudne. Ja z kolei zdecydowanie należę do tych, którzy są po przeciwnej stronie barykady. Uwielbiam sałatki, ponieważ taka forma komponowania warzyw i owoców pozwala kreatywnie eksponować cały szereg świeżych, sezonowych składników, i to dosłownie o każdej porze roku. Kiedy tworzysz sałatkę, właściwie nic Cię nie ogranicza. Możesz pozwolić sobie na wszystko, cokolwiek podpowie Ci wyobraźnia, dowolnie łączyć smaki, produkty, faktury; sprawdzać, poprawiać, dodawać i odejmować. Posługując się naprawdę prostymi środkami łatwo uzyskać spektakularny efekt. Nieważne, czy będzie to prosta, domowa sałatka z kilku składników czy artystyczne cudeńko z gwiazdkowej restauracji, sałatka zawsze oddaje warzywom i owocom należne im – kluczowe – miejsce. Sałatki są przepyszne, piękne i kolorowe. Cieszą zarówno oko, jak i podniebienie. To coś, czego po prostu nie sposób nie polubić. A październik to czas, kiedy sałatki z najlepszych jesiennych składników niemal komponują się same.
Uwagi:
- Jeżeli nie lubisz świeżych fig lub nie masz do nich dostępu, zamień je na śliwki.
- Timur to wspaniały nepalski pieprz o charakterystycznym cytrusowym, lekko cierpkim smaku.
Sprawdź też inne przepisy z figami i malinami.
Sałatka z malinami, figami i cykorią – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 150 g czerwonej cykorii
- ok. 120 g malin
- 6-8 świeżych fig
- trochę Pecorino lub innego twardego dojrzałego sera (może być Parmigiano Reggiano, Grana Padano, etc.)
- jadalne stokrotki w dowolnej ilości (mogą być też bratki, nasturcje, etc.)
- 1/2 łyżeczki pieprzu nepalskiego (Timur)
- 1 łyżeczka płynnego miodu (tu: kasztanowy)
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
- oliwa extra vergine
Sałatka z malinami, figami i cykorią – SKŁADNIKI:
- Cykorię podziel na pojedyncze listki i rozłóż na talerzach.
- Dodaj pokrojone na ćwiartki figi, maliny w całości oraz pokruszony ser.
- Całość skrop oliwą, miodem i octem balsamicznym oraz oprósz pieprzem rozgniecionym wcześniej w moździerzu.
- Na koniec do każdej porcji dodaj po kilka lub kilkanaście stokrotek.
Powyższy przepis przygotowałem dla Magazynu Kuchnia (publikacja w nr 06-07/2019)