Spożywanie wysokiej jakości kakao, bez dodatku cukru, zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na magnez, chrom, wapń i flawonoidy.

Kakao Surovital to organiczne kakao w proszku, bez dodatku cukru, wytwarzane z ziaren kakao, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych w Peru. Kakao świetnie nadaje się do gorących i zimnych napojów, placków, deserów, wypieków, etc.

Ziarna kakaowca, wykorzystywane do produkcji kakao Surovital, są selekcjonowanie ręcznie i poddawane częściowej fermentacji, która ma złagodzić ich kwasowość. Następnie, poddawane jest obróbce w niskich temperaturach, w celu zachowania maksymalnej ilości substancji odżywczych. Po wyłuskaniu ze strączkowego owocu, ziarna są oczyszczane przy pomocy wody. Całe ziarna są skrobane i wyciskane na zimno na masę, z której odciągany jest olej. W ten sposób powstaje odżywcze kakao w proszku.

Kakao Surovital wykorzystałem do:

a) czekoladowego kremu z ricotty

Przepis znajdziecie TUTAJ

b) shake’a bananowo-czekoladowego

Przepis TUTAJ

c) orzeźwiającego koktajlu śliwkowo-kakaowego na bazie espresso

Przepis TUTAJ

d) czekoladowych placków z białego sera

Przepis TUTAJ

e) oraz muesli czekoladowego

Przepis TUTAJ

Kakao Surovital ma mocny kakaowy aromat i smak, nadaje przygotowywanym potrawom i przekąskom intensywnie czekoladowy posmak. Moim zdaniem, to najlepsze kakao dostępne na rynku, warte swojej ceny. Jest bardzo aromatyczne, wytrawne, ale bez goryczki. Krótko mówiąc, nieprzyzwoicie smaczne 😉

Ocena: 98/100

Produkt organiczny, bezglutenowy, bezcukrowy, wegański, surowy (raw).
Torebka kartonowa o poj. 200 g
Cena: ok. 20 zł
Skład: 100% organiczne surowe kakao w proszku (Peru)
Gdzie kupić: sklep Surovital