• 1 jajko
  • 40 g cukru palmowego lub trzcinowego
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mleko
  • ekstrakt waniliowy

Dziś mam dla Was nieco zmodyfikowany przepis na nieskomplikowane waniliowe placuszki, pochodzący z książki Camilli Läckberg i Christiana Hellberga „Smaki z Fjällbacki”.

Podczas smażenia trzeba uważać, by ich nie przypalić, ponieważ placki rumienią się bardzo szybko.

Podane proporcje składników powinny wystarczyć na ok. 20 placuszków.

1. W misce utrzyjcie jajko z cukrem.

2. Dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i wymieszajcie. Następnie, wlejcie trochę ekstraktu waniliowego (jego ilość zależy od tego, jak bardzo waniliowe mają być placuszki) oraz tyle mleka, aby po wymieszaniu otrzymać gładkie ciasto.

3. Smażcie placuszki na natłuszczonej patelni do pancake’ów i obracajcie na drugą stronę, gdy na krawędzi ciasta pojawią się bąbelki.

4. Podawajcie z cukrem, konfiturą, dżemem, miodem lub z dowolnym innymi słodkim dodatkiem, na który macie ochotę.

Placki smażyłem na szwedzkiej żeliwnej patelni Skeppshult, o której więcej można przeczytać TUTAJ.

Smacznego!