• 250 g tagliatelle
  • 2-3 pory
  • 1 cytryna
  • trochę masła
  • trochę nasion kopru włoskiego
  • pecorino
  • sól, pieprz

Nie wiem, czy Włosi jedzą podobnie przygotowany makaron z porem, ale przyrządzając to danie kierowałem się właśnie ich podejściem do gotowania.

Nie chodzi tu tylko, rzecz jasna, o użycie makaronu, ale przede wszystkim o prostotę i wykorzystanie niewielkiej ilości składników. Sok z cytryny nadaje całości świetnego, kwaskowatego i orzeźwiającego smaku, a przy okazji doskonale komponuje się z delikatnym porem. Szybko, prosto i pysznie.

1. Usuńcie brzydkie końcówki zielonych liści porów, przekrójcie pory wzdłuż i po dokładnym umyciu pokrójcie na plasterki.

2. W głębokiej patelni rozgrzejcie trochę oleju i masła, wrzućcie pokrojone pory i zamieszajcie, by pokryły się tłuszczem. Dodajcie utarty w moździerzu koper włoski oraz szczyptę soli i pieprzu. Duście pod przykryciem ok. 15-20 minut, do momentu aż pory staną się miękkie i delikatne.

3 W tym czasie, w osolonej wodzie ugotujcie makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (odejmijcie minutę od sugerowanego czasu, ponieważ makaron spędzi jeszcze chwilę na patelni).

4. Gdy makaron będzie ugotowany, a por miękki, odcedźcie makaron i wlejcie na patelnię sok z cytryny.

5. Następnie, przełóżcie makaron na patelnię i, mieszając, duście całość jeszcze przez chwilę.

6. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie trochę masła oraz – w razie potrzeby – pieprzu.

7. Gotowe porcje posypcie świeżo startym serem pecorino.

Smacznego!