- 250 g tagliatelle
- 2-3 pory
- 1 cytryna
- trochę masła
- trochę nasion kopru włoskiego
- pecorino
- sól, pieprz
Nie wiem, czy Włosi jedzą podobnie przygotowany makaron z porem, ale przyrządzając to danie kierowałem się właśnie ich podejściem do gotowania.
Nie chodzi tu tylko, rzecz jasna, o użycie makaronu, ale przede wszystkim o prostotę i wykorzystanie niewielkiej ilości składników. Sok z cytryny nadaje całości świetnego, kwaskowatego i orzeźwiającego smaku, a przy okazji doskonale komponuje się z delikatnym porem. Szybko, prosto i pysznie.
1. Usuńcie brzydkie końcówki zielonych liści porów, przekrójcie pory wzdłuż i po dokładnym umyciu pokrójcie na plasterki.
2. W głębokiej patelni rozgrzejcie trochę oleju i masła, wrzućcie pokrojone pory i zamieszajcie, by pokryły się tłuszczem. Dodajcie utarty w moździerzu koper włoski oraz szczyptę soli i pieprzu. Duście pod przykryciem ok. 15-20 minut, do momentu aż pory staną się miękkie i delikatne.
3 W tym czasie, w osolonej wodzie ugotujcie makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (odejmijcie minutę od sugerowanego czasu, ponieważ makaron spędzi jeszcze chwilę na patelni).
4. Gdy makaron będzie ugotowany, a por miękki, odcedźcie makaron i wlejcie na patelnię sok z cytryny.
5. Następnie, przełóżcie makaron na patelnię i, mieszając, duście całość jeszcze przez chwilę.
6. Zdejmijcie patelnię z ognia, dodajcie trochę masła oraz – w razie potrzeby – pieprzu.
7. Gotowe porcje posypcie świeżo startym serem pecorino.
Smacznego!
Genialny!
Świetny pomysł
Dobrze czytam, że z porów obcinamy tylko brzydkie fragmenty, a następnie kroimy go całego razem z liśćmi? ;)
Tak, nie tylko biala czesc, ale tez zielona, jesli wyglada odpowiednio atrakcyjnie ;-)
Pycha makaron, właśnie zjadłem, polecam wszystkim
Bardzo lubię takie włoskie smaki
Pycha, właśnie zjedliśmy:-)
Cieszę się, że smakowało:-)